• 23 Май 2024 |
 •  USD / BGN 1.8059
 •  GBP / BGN 2.2965
 •  CHF / BGN 1.9746
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 12°C

Конференция за хроничните заболявания събра 40 лектори и над 100 медицински специалисти

Конференция за хроничните заболявания събра 40 лектори и над 100 медицински специалисти

/КРОСС/ Четиридесет лектори и над сто участника събра Четвъртата научна конференция „Хронични заболявания - патогенеза, диагностика, клиника и превенция" от 9 до 12 май в хотел Аква Парадайз Ризорт в Несебър. Организатори са Лабораторията по Клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски" с началник проф. д-р Доброслав Кюркчиев, и Българското научно дружество по имуноонкология (БНДИО) с председател доц. д-р Желязко Арабаджиев.

„Конференцията се провежда ежегодно от 2021 г. с идеята да бъде мултидисциплинарна - да включва различни области на медицината. В програмата тази година включихме хронични заболявания в девет клинични специалности - невлология, онкология, пулмология, дерматология, ревматология, ендокринология, нефрология, кардиология и имунология. Специални панели бяха посветени на ваксинацията срещу човешкия папилома вирус (HPV) и на връзката между имунология и хранене. Целта ни е медицинските специалисти да чуят водещите експерти в различни области на медицината и така да актуализират своите знания с най-съвременните постижения на медицинската наука", обясни проф. Кюркчиев.

В последния панел от програмата стана ясно как имунологичните изследвания могат да покажат наличие на антитела години преди у пациентите да се появят каквито и да е симптоми на автоимунни заболявания, което дава отлични възможности за превенция. „Заедно с Организацията на пациентите с ревматологични заболявания организираме дискусия на тази тема между ревматолози, имунолози и пациенти с хронични автоимунни заболявания. Идеята е да предложим възможности за интердисциплинарна комуникация и ранна превенция на автоимунните заболявания на базата на имунологични изследвания", заяви проф. Кюркчиев.

В областта на онкологията фокусът е върху ваксинопредодвратимите злокачествени тумори като карцинома на маточната шийка и върху изключителните ползи за обществото от HPV ваксинацията, за да се намали рискът от HPV свързаните онкологични заболявания.

 „В тазгодишното издание на Конференцията включихме един по-скоро политически панел, който е подкрепен от Европейската ракова организация. Ще представим Манифеста на Европейската ракова организация „Време за ускорение за Европа - Заедно срещу рака". По същата тема преди време проведохме кръгла маса в Парламента.

Манифеста е призив за интензифициране на иновациите и грижите за хората с рак в изпълнение на Европейския план за борба с рака, за да се намали тежестта от разпространението на раковите заболявания", обясни имуноонкологът доц. д-р Желязко Арабаджиев.

Сред основните препоръки на Манифеста към политиката на ЕС за борбата с рака е:

 • да се постигне окончателно елиминиране на ваксинопредотвратимите онкологични заболявания, сред които свързаните с човешкия папилома вирус (HPV) и с вируса на хепатит В (HBV);

 • да се водят по-ефективни политики за профилактика и ранно откриване на рака

 • да се решава с адекватни мерки проблемът с недостига на медицински кадри в областта на онкологията. Идеята е всички тези цели да се достигнат, като се използват възможностите на Европейския план за борба с рака със съответното финансиране и като се създаде План за действие на ЕС за решаване на проблема с недостига на работна сила в здравеопазването.

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.