• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Стара Загора е на първо място по смъртност от мръсен въздух в Европа

Стара Загора е на първо място по смъртност от мръсен въздух в Европа

/КРОСС/ Доклад на Европейския алианс за обществено здраве показва, че Стара Загора е на първо място по смъртност от мръсен въздух в Европа. В същото време, от Общината отчитат трайна тенденция за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Проучването е продължило една година, а при изследването е установено, че 85% от населението в община Стара Загора умира от заболявания, причинени от лошия атмосферен въздух.

Това заяви Пламен Таушанов - председател на Българската асоциация на пациентите, участник в изготвянето на доклада:

"Най-голяма е заболеваемостта в Стара Загора от болести на дихателната система. Тенденцията е за увеличаване на заболеваемостта сред децата - остри бронхити и бронхиолит. Основният причинител за замърсяване на област Стара Загора са ТЕЦ-овете, които замърсяват със серен диоксид".

Маргарита Георгиева от отдел "Екология и гори" в Община Стара Загора обаче обясни, че се наблюдава ясна тенденция за подобряване качеството на въздуха в града от 2013 година насам:

"Единственият показател, по който ние имахме проблем, бяха фините прахови частици, но от 2017 година вече сме и в норма и по този показател".

Юлиян Попов, бивш министър на околната среда и старши политически съветник на Европейската климатична фондация коментира, че Стара Загора не е с най-мръсния въздух, а подобни бомбастични заглавия от последните дни са крайно некоректни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Елка Василева

Европроучване: 71% от българите не вярват на правителството, 75% на НС 23 окт 2020 Мнозинството от българите заявяват, че икономическото положение е тежко, че растящите цени ги тревожат и че нямат голямо доверие на правителството и Народното събрание. Това показват данни от проучване, осъществено в края на юли и представено днес от Европейската комисия, предаде БТА. На въпрос какво ги тревожи най-много, българските участници в общоевропейското допитване поставят на първо място икономическата обстановка (43 на сто) и растящите цени (37 на сто). Според 82 на сто от българските участници икономическото положение у нас е много лошо, а 53 на сто заявяват, че финансовото състояние на семейството им не е добро. За сравнение в ЕС средно 64 на сто от отговорилите оценяват като лошо икономическото състояние на страната, в която живеят, а 28 на сто съобщават за финансови тревоги в семейството. Недоверие в националното правителство в нашата страна изразяват 71 на сто (при средно 56 на сто в ЕС), а в Народното събрание - 75 на сто (58 на сто недоверие в националните парламенти в ЕС). Малко над половината българи (52 на сто) и ясно мнозинство сред останалите (70 на сто) заявяват, че се чувстват граждани на ЕС. Прочети още на: https://www.dnes.bg/eu/2020/10/23/evroprouchvane-71-ot-bylgarite-ne-viarvat-na-pravitelstvoto-75-na-ns.467066

23.10.2020 16:12:23

Зааралия

Наистина яко ще се мре в Стара Загора докато още търпят ББ.

23.10.2020 15:40:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.