• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Екатерина Захариева: Напрежение за ваксини има в доста европейски страни

Екатерина Захариева: Напрежение за ваксини има в доста европейски страни

/КРОСС/ В най-скоро време ще има и четвърта ваксина срещу коронавируса. Очаква се получаването на разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

"АстраЗенека" не изпълнява собствената си програма за доставки на ваксини. Това написа здравният министър Костадин Ангелов в писмо, изпратено вчера до централата на фармацевтичния гигант в Швеция.

Такова напрежение има в доста европейски страни. Доставя се по-малко, отколкото е заявено и поето като ангажимент от страна на компанията, каза Захариева.

Засега няма проблеми с откриването на секции за предстоящите избори в чужбина, информира външният ни министър. Все още се чака разрешение от няколко ключови държави, където има голяма българска общност. Тя изрази надежда до една-две седмици това да се случи. Екатерина Захариева призова да се спазват изискванията в съответните държави по отношение на мерките срещу коронавируса. По думите й това зависи и от съвестта на хората, които трябва да спазват дистанция. Организацията за изборите върви доста гладко. В Германия, например, тази година секциите ще са много повече в сравнение с предишните избори, каза още Захариева. Българите, които пътуват в чужбина, за да работят по изборите, ще бъдат ваксинирани, ако желаят, допълни тя.

Ако бъда включена в листите на ГЕРБ за предстоящите избори, разбира се, че ще изляза в отпуск. Но тогава, когато имаме неотложни служебни ангажименти, няма как да сме в отпуск. Но ще се въртим и ще се ротираме, така че да няма прекъсване на работата на Министерски съвет, коментира Захариева евентуалното си участие в предизборната кампания.

Вчера външният министър на Република Северна Македония Бояр Османи кацна транзитно на Летище София и поиска да се видим за кратко. Разбира се, че говорихме и за конкретния план, който работим - по-скоро за заседанието на междуправителствената комисия, надявам се да постигнем съгласие и по протокола, защото то смисъла от това да се съберем е и да се разберем за нещо, да направим оценка по изпълнението до момента, както и план за бъдещия период за следващата година, коментира още външният ни министър. Трябва да се одобри на това заседание отчета и протокола на Историческата комисия, така е по договор, допълни тя. Факт е, че в работата на комисията има отстъпление. Например за тези пет личности, за които сме се разбрали, това е един от съществените им спорове, те разбрали ли са се само като за честване или в крайна сметка както е нашето разбиране и това на българските членове на комисията е, че това са текстове, които трябва да влязат и в учебниците, коментира още Захариева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не може да се прикрие неистовия страх да се упоменат страните, които се справят по-добре с ваксинизацията, за да не се оспори твърдението на премиера, че ние сме най-добри при ситуацията. Типичен феномен на авторитарно управление.

26.02.2021 18:54:32

Кариерен дипломат

На тая ППП - Проста Пазарджишка Путк@ Захариева маската й служи да предпазва околните да не им духа....

25.02.2021 15:06:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.