• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Броят на загиналите при вчерашното нападение в концертна зала в Русия достигна 93 души (Обновена)

Броят на загиналите при вчерашното нападение в концертна зала в Русия достигна 93 души (Обновена)

/КРОСС/ Най-малко 93 са загиналите при вчерашната атака край Москва. Това съобщи днес руският Следствен комитет и предупреди, че броят на жертвите се очаква да се увеличи още, предаде Ройтерс.

Въоръжени мъже в камуфлажни униформи откриха стрелба с автоматични оръжия в концертна зала в град Kрасногорск, последвана от огромен пожар. Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е докладвала на президента Владимир Путин, че след снощната смъртоносна атака са били задържани 11 души, включително четирима пряко замесени в нея.

Следственият комитет каза още, че извършителите са използвали запалителна течност, за да опожарят сградата.

Междувременно руската Федерална служба за сигурност (ФСС) заяви, че четиримата заподозрени за извършители на атаката в покрайнините на Москва са се били насочили към границата на Русия с Украйна преди да бъдат задържани рано тази сутрин и са били в контакт с украинската страна. ФСС добави, че атаката е била внимателно планирана.

Директорът на Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия Александър Бортников, министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев, председателят на Следствения комитет Александър Бастрикин и директорът на Росгвардия Виктор Золотов докладваха на руския президент Владимир Путин за хода на разследването на терористичния акт, извършен в зала "Крокус сити хол", предаде ТАСС, като се позова на президентската пресслужба.

Путин е разговарял също с губернатора на Московска област Андрей Воробьов, с вицепремиера Татяна Голикова и министъра на здравеопазването Михаил Мурашко за взетите мерки за оказване на помощ на пострадалите.

Министърът на извънредните ситуации Александър Куренков е информирал президента за взетите мерки за спасяване на хората и за оказване на цялата възможна помощ на пострадалите. Министърът отбеляза, че в тях са участвали сътрудници на специалните и силовите ведомства, се казва в съобщение на пресслужбата.

Путин пожела на всички пострадали бързо възстановяване и благодари на медиците, каза вицепремиерът Голикова.

САЩ са предупредили Русия през последните седмици за възможна атака. "Предупредихме руснаците по съответния начин", е казал източникът, пожелал да запази анонимност, без да съобщи подробности.

Часове преди предупреждението на посолството руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи, че е осуетила атака срещу московска синагога от страна на клона на "Ислямска държава" в Афганистан (известен като "ИД-Хорасан" или ИДИЛ-К), който има за цел създаването на халифат на територията на Афганистан, Пакистан, Туркменистан, Таджикистан, Узбекистан и Иран, отбелязва Ройтерс.

САЩ, европейски, арабски страни, бивши съветски републики и много други държави, както и Съветът за сигурност ООН, заявиха, че са потресени от случилото се и изразиха съболезнования и съчувствие.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заклейми "по възможно най-категоричния начин" снощното нападение в концертната зала "Крокус сити хол" в руския град в Подмосковието Красногорск, предаде Ройтерс.

"Генералният секретар изказва своите дълбоки съболезнования на опечалените семейства (на загиналите), и на народа (на Русия), и на правителството на Руската федерация. Той пожелава на ранените бързо възстановяване", каза в изявление заместник-говорителят на Гутериш - Фархан Хак, цитиран от Ройтерс.

Унгарският премиер Виктор Орбан изрази съболезнования на народа на Русия във връзка с терористичния акт в концертна зала в Подмосковието.

Президентът на Франция Еманюел Макрон осъди твърдо терористичната атака срещу концертна зала в Подмосковието, за която отговорност пое "Ислямска държава", предаде Франс прес, като се позова на изявление на френското президентство.

Италианският премиер Джорджа Мелони осъди "отвратителния терористичен акт", извършен в Москва вчера, предадоха световните агенции.

Европейският съюз е потресен и шокиран от информациите за терористична атака в Москва, заяви говорител на ЕС. „ЕС осъжда всички атаки срещу цивилни", добави говорителят Петер Стано по повод стрелбата в концертната зала в Подмосковието.

Министерството на външните работи на Германия изрази съболезнования във връзка с терористичното нападение в концертната зала „Крокус сити хол" .

Източници БНТ и БТА

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Иван Андреев

А, кой създаде ислямска държава?

23.03.2024 14:20:50

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.