• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Експертиза, възложена от „Биволъ“: Записът на Борисов с „проста кърджалийска п…“ не е подправен или манипулиран

Експертиза, възложена от „Биволъ“: Записът на Борисов с „проста кърджалийска п…“ не е подправен или манипулиран

/КРОСС/ Доклад, изготвен от американската лаборатория Primeau Forensic, заключава, че изтеклият през юни запис с глас, приличащ на този на премиера Бойко Борисов не е манипулиран или подправен. Сравнението на гласа от записа с гласа на Борисов от друг запис е дало резултат от 20,3 пункта - умерена вероятност на съвпадение. Експертизата беше възложена от Биволъ и платена със средства от онлайн фондонабиране.

Биволъ предостави за експертизата записа получен на 12 юни по електронната поща във файл наречен BoykoUnplugged.m4a с продължителност 6 минути и 37 сек. Като сравнителен материал предоставихме запис на Бойко Борисов от негово изявление пред журналисти след Европейския съвет в Брюксел от 28/06/2018. Записът може да бъде свален на този адрес https://newsroom.consilium.europa.eu/videos (търсете 119815-1 от 28/06/2018).

От експертите се искаше да извършат предварителна аутентификация на аудиофайла, озаглавен „BoykoUnplugged.m4a", за да определят дали той е редактиран или променен по някакъв начин и да сравнят присъстващия в този запис мъжки глас с мъжкия глас, присъстващ в другия аудио файл, който със сигурност е на Борисов.

Експертът е изследвал всякакви отклонения от общото правило за непрекъснатост и също така е търсил "всякакви доказателства за вторичен шум или промени в шумовия под, които биха посочили отклонения от общото правило или промени в континуитета". Такива не са открити.

"След предварителната аудио автентификация и анализ не бяха открити признаци на манипулация или подправяне. За да извършим по-нататъшен анализ, трябва да знаем марката и модела на оборудването, което се е използвало за създаване на записа" - пише експертът Ед Примо в заключението.

Едуард Примо (на видеото вдясно) е един от водещите експерти в аудио и видео автентификация, работещ с правоприлагащите органи в САЩ. Той е анализирал изтеклите преди две години записи между президента Доналд Тръмп и адвокатът Майкъл Коен.
Борисов или не?

Има умерена подкрепа за твърдението, че гласът във всеки от двата записа принадлежи на един и същи човек, сочат резултатите от експертизата. Ед Примо разяснява методологията на теста, която е научно обоснована в публикациите Aitken et al. 2011; Aitken & Taroni, 2004. По тази методика ако резултатът е от 0 до 1, то гласовете по-вероятно са от различни хора, а над 1 се увеличава вероятността на записите да е един и същ човек. При резултат 50 е почти сигурно, че гласовете са на един и същ човек. Полученият резултат от 20,3 дава умерена вероятност, че гласът в записа BoykoUnplugged.m4a е на Борисов.

Самият премиер Борисов излезе с няколко противоречащи си версии за този запис, като първо твърдеше, че това е имитация от друг човек, после заговори за deep fake (компютърно генериран глас), а накрая заяви, че на записа е той, но думите му били монтирани от различни негови записани изявления.

Това не се потвърждава от експертизата, според която монтаж и намеса в записа няма. Но дори без такъв технически анализ е ясно, че е невъзможно да се запише някъде квалификацията, с която Борисов удостоява шефа на парламента Цвета Караянчева, сравнявайки я с женски полов орган, който е "прост" и "кърджалийски".
Заключението на експерта Ед Примо

Преди няколко дни стана ясно, че до подобни заключения за записа от 12 юни е стигнала и друга лаборатория - Beryl Audio Forensics Laboratory. Тя е изготвила експертиза възложена от Елена Йончева. В интервю за вестник "Сега" Йончева подчертвава, че "тази лаборатория работи с американското министерство на правосъдието, с ФБР и експертизите ѝ се използват от съдилищата в САЩ. Експертизата и анализите са в обем от 34 страници и доказват, че в записа няма следи от монтаж и че гласът е на Бойко Методиев Борисов".

Така вече има две експертизи от престижни американски лаборатории, които доказват липсата на монтаж и манипулации със съдържанието на записите.

Виж цялата публикация в Биволъ

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Иван

И какво доказахте малоумни бесепарски кретени??? Записите предоставени за сравнение не били манипулирани, е и??? Какво от това?? Хората черно на бяло са ви го написали, че вероятността гласа от запис 1 да е на същият човек като от запис 2 е средна и, че за да се произнесат по-категорично е нужно предоставянето на допълнителна информация за устройствата снели записите, която информация вие няма да предоставите, защото много добре знаете, че всичко е нагласено. Тоест абсолютно никъде не се заявява "да, това е гласа на Борисов". Ама нали трябва да търсят под бивола теле тея умници, много качествено ни излагате другари и другарки.

30.04.2021 19:18:53

Анонимен

Сайта КАТЪР не може да бъде източник на каквото и да било !

04.08.2020 06:49:46

Денисс

Това означава ли,че ако всички ги наричаме така ,няма да е осъдително?Като гледам как кърджалийската проста п--ка му се радва на тиквата!

01.08.2020 06:15:07

Илиян Василев, посланик

По несвързан повод разбрах, че Борисов е сериозно уплашен от протеста и се бои да не бъде ”сгащен” от протестиращи, защото никак не е сигурен какво ще прави с него ”народа”. Ако обърнете внимание на страницата на МС, в частта предстоящи събития, която до преди „протестите“ имаше обилна информация какво ще прави през деня премиерът и къде ще ходи, ще видите че няма и думичка. Движенията му се смятат за висша държавна тайна. Информация за маршрута му имат ограничен кръг от хора. Когато се организират „холивудските“ сценки с масовата народна „подкрепа“ и „премиерът работи, докато вие протестирате“ активистите на ГЕРБ се карат на място, но не им се дава информация кой ще дойде. Най-често информацията е на ниво – някакъв министър, важен човек, но не Борисов. По време на големия митинг в сряда отричаше до последно, че е в Евксиноград с Гешев, защото го е страх да не го блокират някъде протестиращи. За това е като Джингиби, никой не го знае къде се движи, общува с видеа, които могат да бъдат заснети навсякъде. Де факто е заразял премиерската работа и прави предизборна кампания. Това е тактиката им – тотално потапяне. За това и Дариткова така се изплаши, като я сгащиха в БНТ. Блокирането на отделни представители на властта ги плаши неимоверно, защото ще покаже неистовия им страх. А народът види ли че треперят от страх, ще престане да се бои от тях. Потопиха се всички – Доган, Пеевски, Гешев. За разлика от Пеевски Доган по-трудно излиза от страната за да „изчезне“ от хоризонта, докато бурята премине. Като гледам май само в Русия може да се спаси, като Янукович. Ролята на „народната подкрепа“ по места е и да осигури жив щит срещу протестиращи, защото кадрите – „полиция бие протестиращи“ докато защитава Борисов, Гешев или Пеевски не стои добре медийно. И фикцията „народът подкрепя Борисов, жълтопаветници не са България“ ще се изпари. Гешев също изчезна от София и неговите маршрути са също тайна. Шета из провинцията и маршрутите му предварително не се обявяват, отново защото се страхува да не бъде блокиран. Защото като нищо ще му спретнат „граждански арест“. Те самите ви подсказват какво трябва да се прави. Скоро в София няма да се появяват. Ако Мохамед не отиде при планината, планината ще трябва да отиде при Мохамед.

31.07.2020 16:01:18

Шефа

Леле ,тоя простак ни разнесе по света. Мамицата му тъпа и алчна.

31.07.2020 14:54:36

Анонимен

А на мене кърджалийската ми е симпатична - има хубава усмивка и очи!

31.07.2020 12:55:11

Анонимен

До предишния анонимен: Друже, прав си на 100%! Прости сме, да си го преизберем! Гешев също ни е по мярка, както и Осемте джуджета заедно с Пепи Еврото, прокурор Франтишек /трябва задължително да го изберат на по-висок пост/ и т.н. Прекрасен ред, усилена борба с корупцията и олигархията, "качествен" строеж на магистрали, саниране и пр. Който заслужава си получава процентите!

31.07.2020 12:52:43

Анонимен

И какво доказва това.Че да си сложим за премиер някоя преподавателка по български език. Този човек,добър,лош и всякакъв е премиерът на България,това е според изборите.Симпатии и антипатии пред урните,драги сънародници.

31.07.2020 11:23:38

винету цар на българите

Някой съмнявал ли се е? Всичко си е в неговия стил...

31.07.2020 11:02:57

Анонимен

Че е той е ясно. Само за едно е прав - Цвета наистина е проста!

31.07.2020 07:58:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.