• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Ст. комисар Владимир Димитров: Бомбените заплахи у нас са хибридни атаки от държави извън ЕС

Ст. комисар Владимир Димитров: Бомбените заплахи у нас са хибридни атаки от държави извън ЕС

/КРОСС/ Бомбените заплахи у нас са хибридни атаки от държави извън ЕС. Те са безпочвени и фалшиви. Това каза старши комисар Владимир Димитров - директор на дирекция „Киберпрестъпност" в ГДБОП в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

По думите на специалиста това личало от броя заплахи и от факта, че е използван интернет преводач за отправянето им.

Бомбените заплахи от началото на седмицата се разследват с помощта на международни партньори, включително ФБР. Случаите са поети от СГС и Столичното следствие, обясни той. „На базата на лингвистичен и психологически анализ, на базата на това, че е използван интернет преводач за текста, стигаме до извода, че става въпрос за хибридни атаки извън ЕС. Не мога да конкретизирам държави. По-скоро е ограничен кръг от лица - един или двама човека", заяви той.

Според комисар Димитров е очевидно, че има някаква връзка с това, че заплахите са насочени към места, в които има изборни секции. „Цели се да се всее смут и страх в населението", допълни той.

Директорът на дирекция „Киберпрестъпност" в ГДБОП увери, че до момента няма данни да се готви хакване на системите за видеонаблюдение в изборния ден. „Дори да се получи някакъв сигнал, на практика той ще е безпочвен. Изборният процес няма да спре, тъй като сградата вече се охранява. Хиляди колеги от МВР в момента участват в охраната на изборния процес и в охранението на бюлетините", посочи той.

Старши комисар Димитров обясни, че задържаното вчера 17-годишно момче от София през последните 3 дни младежът е изпратил десетки сигнали в цялата страна за бомбени заплахи до училища и полицейски управления. „Неговите обяснения бяха, че просто не му се е ходело на училище", обясни старши комисар Димитров.

Киберсигурността е задължение не само на службите за сигурност, но и на всеки гражданин и всяка фирма. „Оставено е на всеки един отделен ръководител на училище или държавна институция сам да преценява как да настрои своя интернет сайт или своите имейли, което е пропуск. Според мен трябва да има единна държавна структура, която да предоставя тази услуга за държавните предприятия", категоричен беше той.

От няколко седмици „Киберпрестъпност" от отдел в ГДБОП вече функционира като дирекция. Увеличава се почти двойно и щатът на служителите, заяви още ръководителят на Дирекцията.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Върнете Тву та Та

01.04.2023 23:40:57

Анонимен

На крива ракета все космосът й пречи, та и нашата работа таквази, все Путин и Русия са виновни за всички простотии в България.

01.04.2023 22:47:23

Анонимен

Какъвто е футбола ни такива са киберспециалистите.Всичкото зло идва от САЩинците.

01.04.2023 22:36:51

Анонимен

А се оказаха ученици от България. Срам за киберспециалистите. Вероятно партийни активисти.

01.04.2023 20:57:56

Анонимен

Долния коментираш, прегледай се при психиатър, такива като тебе да съжаление са доста и няма да стигнат лекари

01.04.2023 15:36:36

Анонимен

Всичката мръсотия по света идва от едно място…и името му е ….Раzzия !!!

01.04.2023 13:44:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.