• 18 Май 2022 |
 •  USD / BGN 1.8555
 •  GBP / BGN 2.3173
 •  CHF / BGN 1.8704
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 17°C

Депутатите с по-ниски заплати, ще вземат 758 лв. по-малко

Депутатите с по-ниски заплати, ще вземат 758 лв. по-малко

/КРОСС/ Само 5 месеца след като станаха народни избраници, депутатите ще трябва да преглътнат първото си намаление на заплатите, и то в разгара на висока инфлация. От 1 юни народните представители ще получават намалена с 13,5% заплата, пише "24 часа" До момента средното възнаграждение на един народен представител беше 5616 лв. без никакви добавки за участие в комисии, представителни пари и т.н.

От 1 юни ще намалее със 758 лв., т.е. с повече от една минимална работна заплата. От април тя е 710 лв. Според данните на НСИ, публикувани в петък, средната заплата в обществения сектор за март е 1618 лв., докато през декември е била 1872 лв. За да се сметнат парите на депутатите, се сравняват заплатите в обществения сектор за последния месец от предишното тримесечие, а в случая разликата е 13,5%. Причината за намалението е, че в обществения сектор през декември заплатите обикновено са много високи, тъй като тогава се плащат всички бонуси, допълнително материално стимулиране и още ред извънредни пари, които раздуват средната. По тази причина през предишното тримесечие възнагражденията им бяха увеличени с 13,7% и на практика сега се връщат на предишното си равнище Със същия процент намаляват заплатите и на президента, председателя на Народното събрание, премиера, министрите и всички възнаграждения, които са обвързани с депутаската заплата. Естествено, при тях сумата, с която се разделят, е по-голяма. Румен Радев например в момента се разписва срещу 11 232 лв. брутна заплата, без да се смятат добавките за стаж, а Никола Минчев - срещу 8704 лв. също без добавките.

От 1 юни заплатата на президента, който е роден през същия месец на годината, ще получава вече с 1516 лв. по-малко, а председателят на парламента - с 1175 лв. по-малко. Средната работна заплата в България през март е достигнала 1668 лв., но ако се вземе средната за цялото тримесечие - 1593 лв., тя също намалява в сравнение с последното тримесечие на м.г. с 1,2%.

Спрямо година по-рано има увеличение с 9%, т.е. не може да компенсира инфлацията, която от март 20021-а до март 2022-а е 12,4%. В структурата на средната заплата по браншове няма кой знае какви изменения през първото тримесечие на 2022 г. За първи път средното възнаграждение в IT бранша минава границата от 4 хил. лв. месечно и става 4060 лв. Това е браншът с най-високи заплати, следван традиционно от финансите и застрахователната дейност, където обаче средната заплата през март е достигнала 2540 лв. Също традиционно в хотелиерството и ресторантьорството заплатите са най-ниски и нямат дори хиляда лева месечно - през март е 964 лв.

Затова пък от март тази година в България вече няма област, в която средната заплата да е под хиляда лева В последните две такива области - Видин и Благоевград, средното заплащане през март е станало съответно 1099 и 1078 лв. В столицата средната заплата е 2340 лв. месечно, следвана от Стара Загора с 1473 лв., Варна с 1470 лв., Враца с 1468 лв. Габрово с 1448 лв. и Пловдив с 1419 лв. Враца няма много високи икономически показатели и фактът, че средното възнаграждение изпреварва Пловдив, се дължи само на факта, че там се намира АЕЦ "Козлодуй", където заплатите са доста по-високи от средните в страната.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.