• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Вдигат заплати в НОИ, НСИ и МОН

Вдигат заплати в НОИ, НСИ и МОН

/КРОСС/ Заплатите на служители в НОИ, НСИ и МОН ще бъдат увеличени с 30 на сто, реши Министерски съвет. Ръстът е със задна дата от 1 август и е за чиновници, ангажирани с борбата с КОВИД.Постановлението на кабинета за допълнителни пари по бюджета на НОИ е за 5.5 милиона лева. С тях се вдигат с 30 на сто заплатите на служителите на института, ангажирани с дейности за превенция разпространението на коронавирус и ограничаване на последствията от пандемията.

В НСИ пък вдигат заплатите на 500 души, които работят на терен и така са били натоварени „с извършване на дейности в условията на пандемия и последствия от COVID-19". Те правят анкетните изследвания за статистиката, „независимо от ограниченията, които се налагат от епидемичната обстановка", което „предполага постоянен контакт с външни лица", мотивират се от Министерски съвет.

От 1 август се увеличават с 15 на сто заплатите и на 612 души в регионалните управления по образованието, което ще струва на бюджета допълнителни 878 900 лева за тази година. „С решението се цели привличане и оставане на служители, които имат пряко отношение към организацията и контрола на учебния процес в условията на епидемичната криза, както и повишаване на мотивацията им", обясняват от МС. Освен това РУО са организирали безопасното присъствено провеждане на външното оценяване след 7 клас и матурите след 12 клас в условията на пандемия, а трябва да създадат и условия за нормално започване на новата учебната година.

518 661 лема пък отиват за повишение на заплатите в Държавната агенция за бежанците, отново като част от социално-икономическите мерки във връзка с предотвратяване на разпространението и ограничаване на последиците от КОВИД. Това са само част от администрациите, в които се вдигат заплатите заради пандемията. Според решението на кабинета ръст ще има в общо 28 структури, сред които както и заети в пандемията като РЗИ, ИАЛ и НЗОК, така и например Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Държавна комисия по стоковите борси и тържищата и дирекции в Министерството на туризма.

Работодателите се обявиха против увеличението. То е необосновано, особено на фона на раздут държавен апарат, и рисковано за бюджета при спрял ръст на икономиката, обявиха от БТПП. МС реши и да бъдат договорени допълнителни 60 млн. лв. от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", които да се пренасочат за плащане на допълнителни пари за заетите на първа линия в борбата с коронавируса медици. Става дума за отдавна обещаното от кабинета осигуряване на допълнителните 1000 лева месечно до края на годината. Минималният дневен размер на обезщетението за безработица ще се повиши от 9 на 12 лв. от 1 октомври, реши още кабинетът, приемайки промени в Закона за бюджета на ДОО. Промяната касае между 30 000 и 33 000 безработни месечно. Освен това минималният срок за получаване на обезщетението скача от 4 на 7 месеца.

Промяната ще важи за обезщетенията, отпуснати след 30 септември, както и за тези от по-рано, чийто срок не е изтекъл към 1 октомври. 41 580 лв. пък бяха дадени за стипендии на ученици по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Шайка

Крадецът Бойко Борисов купува гласове, насран е от страх.

02.09.2020 16:43:03

Susan Benson

Здравейте, Имате ли нужда от спешен заем? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм заемодател, а също и финансов консултант. Имате ли нужда от заем за стартиране на бизнес, завършване на проект, закупуване на къща или кола или имате нужда от заем по други лични причини? ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове кредитни услуги както обезпечени, така и необезпечени заеми. Ако четете това и знаете, че се нуждаете от финансова подкрепа, можете просто да ни пишете по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или да ни изпратите съобщение директно на WhatsApp чрез: +447903159998 и да получите отговор веднага. Ние сме всеобхватна компания за финансови услуги и се ангажираме да ви помогнем да подобрите вашите дългосрочни и краткосрочни финансови цели, защото вашата финансова стабилност е нашата крайна цел. Характеристики и предимства; * Удобство - Можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде. * Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да заемете. * Бързо директно финансиране - Получете кредита си в рамките на 24 часа след одобрението. * Гъвкав лихвен процент от 3%. * Високи цени на одобрение * Получавате шанс да изберете дата на погасяване, седмично, месечно или годишно за период от 1-30 години. * Лесно онлайн приложение. * Персонализирани насоки и експертиза. * Няма скрити такси Много хора са изправени пред ненавременни финансови предизвикателства и им е толкова трудно да получат заем от местните банки или други финансови институти поради някои причини. Ако наистина се нуждаете от решение на вашите финанси, просто пишете на моята фирма и ние ще ви помогнем със заем. Помогнали сме на много хора и организации, които са били изправени пред финансови затруднения по целия свят. Когато кандидатствате при нас, кандидатствате с доверена компания, която се грижи за вашите финансови нужди, нашият най-голям приоритет е вашата финансова стабилност и за вас ще бъдете погрижени през целия процес. За повече информация относно нашата оферта за заем, изпратете ни искането си за заем чрез: Имейл: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ИЛИ; WhatsApp: +447903159998

02.09.2020 16:41:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.