• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

COVID-19 върна към дрогата 30% от спрелите да употребяват

COVID-19 върна към дрогата 30% от спрелите да употребяват

/КРОСС/ Сериозен е ръстът на българите със зависимости, които след дълго лечение са се върнали към наркотиците, алкохола или хазарта. Причината - тревожност и стрес, провокирани от ограниченията заради COVID-19.

След години под контрола на дрогата, една млада майка е "чиста" от няколко месеца. Иска да остане анонимна, за да не тревожи близките си. „Спрях в момента, в който започнах да посещавам центъра за наркомании. Употребявала съм различни неща през годините", разказва жената.

Сила да спре й дава семейството й. Споделя, че се отказва от дрогата заради дъщеря си. Ограниченията заради пандемията обаче започват да се отразяват неблагоприятно на волята й.

И ако засега тя се справя в борбата със зависимостите си, много други са загубили битката в последните месеци. Причините са комплексни, но всичките са свързани с коронавируса. „Това, че не можем да се срещаме с роднини и приятели, много ни въздейства. Маските също стресират. 30% от хората, които са били спрели да употребяват дрога за дълъг период от време, са възобновили употребата", твърди Юри Кацаров, клиничен психолог.

В помощ на зависимите пациенти от Центъра по наркомании в София предлагат безплатни консултации с психолози и психиатри - на място и онлайн. За тези, за които има опасност да посегнат отново към наркотиците и алкохола, те са по-чести. Всеки, който изпитва тревожност и стрес, провокирани от ограниченията заради коронавируса, също може да си запише час за безплатна консултация.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.