• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Костадинов: Българският лев е спасителната лодка на икономиката и обществото

Костадинов: Българският лев е спасителната лодка на икономиката и обществото

/КРОСС/ Това, което ни спасява от още по-голяма инфлация, е, че имаме своя собствена валута, защото все още имаме финансова независимост и това ни помага. Това каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в предаването „120 минути“ по бТВ.

По думите му българският лев е спасителната лодка на обществото и на остатъците от българската икономика. „Нашият лев е една от най-стабилните валути в момента не заради това, че е вързан с еврото, а заради това, че неговият буфер притежава огромен портфейл, който гарантира близо 50% от свободното парично обращение в страната. Ние имаме 50 милиарда лева в буфера. Няма друга държава, която да си позволи лукса да държи 50% от парите си в обращение в буфер, за да може да подкрепя своята валута, ако има някакви атаки срещу нея“, заяви Костадинов.

Влизането в еврозоната е необратимо, посочи той – няма разписан механизъм за това. „ЕС като цяло се оказва не толкова политически, колкото финансов проект“, заяви Костадинов и допълни, че ползите от членството ни в ЕС са много по-малко, отколкото щетите и загубите.

Той коментира и доклада на Министерството на финансите за състоянието на фиска. „Обикновено, когато един доклад е за вътрешно ползване той е изключително директен и откровен, защото когато няма нужда от пропаганда, свързана с цифри и факти, те показват истинската реалност“, заяви той.

Според него държавата няма може да фалира. „Имаме бюджет, който е над 70 млрд. и винаги има възможни спасителни буфери и решения, с които можем да преодолеем проблема, който в момента имаме. Големият въпрос е, че спадналите цени на газа и петрола в момента не е някаква голяма спирачка за инфлацията, защото след месец и половина два те могат да скочат“, добави лидерът на „Възраждане“.

Резултатът от налагането на санкции над Руската федерация заради войната е забавен растеж, очертаваща се рецесия и фалити на банки в САЩ и Европа. „За нас, като малка и много зависима вътре в ЕС и като цяло на външните пазари икономика, ще ни бъде много по-трудно и точно поради тази причина в момента при нас инфлацията е много по-висока, отколкото в ЕС, не заради друго, а заради безумните ходове на старото правителство“, коментира Костадинов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Глупако българския лев е една гола хартийка, без валутния борд директно отива в канала, а борда е вързан за Еврото, капиш руско еничарче..... по добре бегай да се биеш в Бахмут, че педераста Привожин реве за подкрепления, там може да си по полезен с белото си дупе...

20.03.2023 17:32:33

Анонимен

Коцко,бегом марш към Варна и никакво връщане повече !

20.03.2023 14:22:18

Анонимен

Губейки финансовия суверенитет, губиш напълно държавния. Това е най-важния проект на ЕС.

20.03.2023 12:43:40

Анонимен

нека пресата да го публикува този доклад

20.03.2023 12:15:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.