• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Учени: Пушенето увеличава риска от заразяване с COVID-19

Учени: Пушенето увеличава риска от заразяване с COVID-19

/КРОСС/ Лекари от САЩ проследиха проникването на частици от коронавируса в белодробните клетки на пушачи на традиционни и на електронни цигари и откриха първи свидетелства за това, че и двата навика увеличават вероятността от заразяване с вируса SARS-CoV-2, съобщава ТАСС. Резултатите от изследването са публикувани в статия в електронната библиотека bioRxiv.

"Нашите експерименти и наблюдения показват, че и концентрацията на тютюнев дим, и течността за никотиновите изпарители повишават вероятността от свързването на частиците на SARS-CoV-2 с ACE2 рецепторите на повърхността на белодробните клетки. Това означава, че употребата на цигари и вейпове повишава вероятността от заразяване с новия коронавирус", пишат изследователите.

След избухването на епидемията от коронавирус в Китай, в научните електронни библиотеки и в медиите се появиха множество противоречащи си публикации, като в някои се твърдеше, че пушенето повишава риска от заразяване с новия коронавирус и вероятността от развитие на тежки форми на инфекцията, а в други се твърдеше тъкмо обратното.

Група американски лекари под ръководството на Робърт Таран от университета на Северна Каролина в Чапъл хил, САЩ, опитаха да намерят първи практически отговори на въпроса предразполага ли пушенето към заразяване с новия коронавирус.

Те изследвали детайлно разликите във функционирането на белодробните клетки при пушачи и непушачи и освен това проверили и дейността на белодробните клетки при хора, които употребяват електронни цигари с течности.

Учените установили, че вирусни частици проникват средно 20 на сто по-често в клетките на пушачи в сравнение с непушачите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.