• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Църковен съд в Русия за свещеници, които допускат зараза с коронавирус

Църковен съд в Русия за свещеници, които допускат зараза с коронавирус

/КРОСС/ Свещеници от руската църква ще бъдат изправяни пред църковен съд, ако са допуснали заразяване на вярващи, се казва в разпореждане на руския патриарх Кирил, цитирано от информационните агенции ТАСС и „Риа Новости".

Патриархът установява нова категория в Църквата „отговорност на свещенослужители" за неспазване на указания, насочени към противодействие на епидемията от COVID-19.

„За съжаление, в началните етапи от разпространението на инфекцията не всички я приеха като сериозна заплаха и игнорираха предупрежденията на лекарите и висшите църковни сановници. В някои манастири и храмове това доведе до много случаи на заразяване", се казва в съобщението на работната група към Патриаршията.

В сайта на руския синод е публикуван пълният текст на разпореждането на Кирил, в което се казва още, че в случаите, когато неспазването на разпорежданията се стигне до заразяване на хора с последваща смърт по тази причина, виновният свещеник ще бъде привлечен към църковен съд, а в някои случаи - към църковно-административна отговорност.

Същевременно руската патриаршия вярва, че дори при риск от заразяване, свещениците са длъжни да изпълняват своята клетва и да извършват богослужения при спазване на разпорежданията, както и да посещават вярващи за причастие в домовете им и в болниците, но при спазване на всички необходими мерки за предотвратяване на зараза.

Тези дни стана ясно, че епидемията е обхванала руската църква и много свещеници, монаси и монахини, както и администрацията на РПЦ са болни от коронавирус.

Ректорът на Московската духовна академия, където има 52-ма заразени и 9 хоспитализирани свещеници, направи изявление, в което казва, че е възникнало разделение сред вярващите заради затварянето на храмовете по време на пандемията. Епископ Питирим твърди, че именно по настояване на „разгорещена тълпа" вярващи е било разрешено да бъде отворена Троице-Сергиевата лавра по време на Страстната седмица и в деня на Възкресение, което е предизвикало заболяването на свещениците.

„Тези, които искаха на всяка цена да влязат в храма, трябва да признаят, че не са били прави, че не им е достигнала безкористна любов към Бог и състрадателна любов към ближния", казва в съобщението си ректорът на Духовната академия.

Междувременно стана ясно, че няколко монахини от манастир в Нижегородска област също са заразени с коронавирус и тяхната обител е поставена под карантина.

На 21 април от коронавирус почина протойерей Александър Агейкин, който се е заразил от посетители в Богоявленския катедрален събор в Елохово преди затварянето на църквите със заповед на патриарха.

Руската патриаршия уверява, че вече се правят планове как поетапно да се възстанови църковният живот в обичайната му форма, но за целта трябва да се установи подобрение в санитарно-епидемиологичната обстановка в Руската православна църква.

Богослуженията засега ще се провеждат при затворени врати до второ нареждане.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Ало, руснаците?

Какво става с руснаците? Толкова ли ги облъчи дивия капитализъм, възцарил се на територията на Русия, както и църквата, че по никакъв начин не отбелязаха 150-годишнината от създателя на СССР Владимир Илич Ленин, днес са се покрили и на първи май, а празника на победата над фашизма ще го отбележат само с въздушен преглед. Ясно е, че за 9-ти май е виновен коронавирусът, но не се ли прекалява със страха на народа, т.е. същото, което прави хунтата в България, радваща се на тотална подкрепа от страна на неофит и останалите висши духовници...

01.05.2020 19:04:23

Анонимен

В Русия църквата замени комунистическата идеология след разпадането на СССР. Явно в днешна Русия са забравили написаното от Маркс за религията като опиум за народа.

29.04.2020 02:59:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.