• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Зарков за опита за атентат срещу Гешев: Кой и защо – отговорът е важен за това как изглеждаме отвън

Зарков за опита за атентат срещу Гешев: Кой и защо – отговорът е важен за това как изглеждаме отвън

/КРОСС/ В центъра на дебатите трябва да бъдат въпросите кой, с какви мотиви, защо в този момент постави бомба до пътя, за да гръмне тя, когато преминава колата на главния прокурор Иван Гешев. Отговорът е много важен за това как въобще изглежда страната ни отвън и как я виждаме отвътре. Това коментира служебният правосъден министър Крум Зарков в предаването „Защо, господин министър?“ по бТВ.

Зарков обясни, че се е обадил на главния прокурор, почти веднага след като разбира за инцидента.

„Не сме говорили обаче по същество, за самия взрив, тъй като това е работа на разследващите органи. Обадих се да го питам добре ли е и след това очаквам възможно най-бързо разследващите да кажат ясно какво се е случило и най-вече кой е виновен за него“, добави Крум Зарков.

Притеснителен според него е фактите по случая да се изясняват в хода на разследването, се създава усещането за по-голямо объркване и неяснота, което е вредно както за имиджа на службите, така и за образа на страната ни навън.

„Целият свят разбра, че българският главен прокурор е бил обект на покушение. Сега целият свят гледа как реагира българската държава в такъв случай. Колкото по-бързо придобием яснота, толкова по-добре за всички“, подчерта служебният правосъден министър.

Часове след инцидента информация и коментари са идвали от много лица и това е било грешен подход, смята той.

„Прокурори и следователи не могат да си позволят да говорят за „олигарсите“, „политиците“. Те трябва да казват имена и да предприемат мерки“, добави служебният правосъден министър.

Крум Зарков заяви, че настоява и от директора на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов, и от другите говорители, които се появяват около него, да спрат с разнопосочното говорене.

„Каква е била целта на атентата – да убие, да сплаши, да инсценира? Всички тези неща са версии, които трябва да бъдат изследвани. Достатъчно сериозно е това, което се случва, за да демонстрираме и да обърнем дефекта в ефект“, каза Крум Зарков.

Той допълни, че не му е станало ясно как и кога е пристигнал израелският експерт у нас и че очаква да стане ясно защо е трябвало да се позоваваме на чужд експерт.

Необходима е дълбока реформа на прокуратурата и приемане на ключови законопроект за приемане на механизъм за контрол на главния прокурор. „Той трябва и ще бъде  приет. И ако целта на събитието с главния прокурор е било да се постави в този контекст – много жалко, няма да проработи“, категоричен бе Крум Зарков.

Според правосъдния министър промените в съдебната власт, внесени от служебния кабинет, са конституционосъобразни и конституционната практика доказва това. „Няма никакъв смисъл да предполагаме, че ще паднат в Конституционния съд. Има политическа воля от двете най-големи партии, там започва конституционен дебат. Дебатът е на масата и е много важно той да произведе резултат, и то възможно най-бързо. Предстоят ни важни дати. Президентът на републиката се пребори за това да бъдем допуснати в „Шенген4 през октомври, но при условие че си свършим работата – ето това е работата“, посочи Крум Зарков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Когато случаят опре до нечисти неща, имащи отношение с властта с времето потъва в забвение.

09.05.2023 22:29:40

Анонимен

Изначалният въпрос е какво е представлявало това събитие /или инцидент/. Ако действително е атентат или опит за сплашване, както говорят експертите, очевидно е, че такива действия са недопустими. И във всички случаи трябва да се установят извършителите и поръчителите, особено ако е атентат, сплашване, провокация или инсцениране.

08.05.2023 15:09:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.