• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Георги Свиленски: Опитите за провеждане на заседание на Националния съвет целят саботиране на прекия избор

Георги Свиленски: Опитите за провеждане на заседание на Националния съвет целят саботиране на прекия избор

/КРОСС/ "Заседание на Националния съвет на БСП не е имало", заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски на пресконференция на "Позитано" 20 вчера.

Той уточни, че такова заседание е било насрочено и са били събрани нужните 1/3 подписи от членове на НС за неговото провеждане, но 50 минути след неговото начало са присъствали едва 86 члена - недостатъчни за кворум. "Всички спекулации, че са били 91, 92 или 89 остават на заден план - доказателствата са списъците в деловодството на БСП", добави Свиленски.

"В момента сме в кампания за пряк избор на председател на партията и според нас няма абсолютно никаква причина да се провежда заседание на Националния съвет. Това пролича и от позициите, които са се обсъждали другарите - те са препотвърдили позицията на ИБ и на ръководството на ПГ от вторник, касаещ свикването на Велико Народно събрание и проекта за нова Конституция.

Усилията на всички социалисти, членове на НС, ръководители на партията, трябва сега да бъдат насочени единствено към провеждането на пряк вътрешнопартиен избор за председател - към неговата прозрачност, честност и легитимност. Защото не може да претендираме за честни избори в държавата, ако не можем да проведем такива вътре в самата партия. Не може да искаме държавата да си изчисти избирателните списъци от мъртви души, а нашите списъци да не бъдат изчистени", категоричен е социалистът. 

По отношение на критиките към Владимир Москов, изпълняващ длъжността председател на партията, изказани днес от членове на Националния съвет, Георги Свиленски каза: "Не е почтено и не е коректно да се отправят такива критики към човек, печелил 7 пъти мажоритарни избори от името на БСП. И го критикуват хора, които не са спечелили нито един избор.

Владимир Москов никога не е призовавал за неучастието на пленума, за бойкотиране на Устава или на каквито и да е документи. Москов в много откровено писмо до всички членове на НС каза, че сега не е моментът за свикване на заседание, че е време да се съсредоточим върху прекия избор и че такова заседание на НС ще има преди Конгреса на 26 септември - след изборите за председател.

Това беше призивът на Владимир Москов, опитвайки се да успокои партията и членовете на Националния съвет, които се вълнуват единствено да се съберат тук и да направят опит за вътрешнопартиен преврат.

Г-н Москов осигури всички условия за провеждане на такова заседание - осигури залата, противоепидемичните мерки, деловодството. Той съдейства с всички усилия днес да има заседание."

"Относно избирателните списъци, за които постоянно вървят спекулации, че не били ясни - в правилата, по които се провежда прекият избор, ясно е записано, че списъците не се съставят нито от Изпълнителното бюро, нито от Корнелия Нинова, нито от Националния съвет, нито от Централната избирателна комисия. Списъците се правят от Общинските съвети на БСП и нито един от изброените няма право да пипа, да премахва членове на партията от тези списъци", коментира зам.-председателят на ПГ.

"Единствената цел на опитите за провеждане на заседание на Националния съвет от дветри седмици насам, е саботиране на прекия избор и неговата отмяна", заключи Георги Свиленски.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.