• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Венцислав Караджов става зам.-председател на независимия консултативен орган за защита на данните към ЕК

Венцислав Караджов става зам.-председател на независимия консултативен орган за защита на данните към ЕК

София /КРОСС/ Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов бе избран днес (26 ноември 2014 г.) за заместник-председател на Работната група по защита на физическите лица при обработката на лични данни, създадена въз основа на Директива 95/46/EC за защита на физическите лица при обработването на лични данни и за свободното движение на тези данни (Работна група по чл. 29).
В състава на Работната група влизат представители на националните органи за защита на данните на държавите-членка от Европейския съюз, представители на Европейската комисия, Европейския надзорен орган за защита на данните, както и представители на други органи на Европейския съюз.
Основна задача на Работната група е предоставянето на експертни становища по въпроси, свързани със защита на личните данни. Тя е основният консултативен орган на Европейската комисия по всяка приета на общностна мярка, която оказва влияние върху правата и свободите на лицата в сферата на неприкосновеността на личния живот и защитата на данните. Една от функциите на Работната група е насърчаването на еднакво прилагане на европейското законодателство във всички държави-членки и осъществяването на сътрудничество между надзорните органи за защита на данните.
Ръководството на Работната група по чл. 29 се осъществява от председател и двама заместник-председатели, които се избират за период от две години. През февруари 2014 г. за председател на Работната група беше избрана г-жа Изабел Фалк-Пиеротен  председател на Националната комисия за информационни технологии и свободи, Република Франция.
На състоялото се на 26 ноември 2014 г. пленарно заседание, Работната група по чл. 29 избра своите заместник-председатели за следващия двугодишен мандат -
г-н Венцислав Караджов  председател на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) на Република България, и г-н Антонело Соро  председател на Италианския орган за защита на данните. От 28 държави членки, 21 подкрепиха кандидатурата на България.
По време на изслушването председателят на КЗЛД изтъкна няколко приоритета в работата на консултативния орган, за изпълнението на които той ще насочи своите усилия. Сред тях са по-висока приемственост и прилагане на европейските политики за защита на данните в страните от Югоизточна Европа, принос по актуални въпроси, като негативните последствия върху личната неприкосновеност в резултат на използването на програми за масово наблюдение на европейски граждани, прилагани от службите за сигурност.
Г-н Караджов изрази готовността си да работи и за намиране на трайни решения по основни предизвикателства върху личната неприкосновеност, произтичащи с развитието на информационните технологии.
Подкрепата, изразена от държавите-членки за кандидатурата на г-н Караджов, е добра основа за гарантиране на приемственост на приоритетите на българското ротационно председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и заявената готовност от КЗЛД за домакинство на международната конференция на органите по защита на данните и неприкосновеността през същата година.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.