• 24 Май 2022 |
 •  USD / BGN 1.8349
 •  GBP / BGN 2.3069
 •  CHF / BGN 1.8970
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 27°C

Корнелия Нинова: Срещу авансово отпуснати 500 млн. лева е ремонтиран законно един язовир

Корнелия Нинова: Срещу авансово отпуснати 500 млн. лева е ремонтиран законно един язовир

/КРОСС/ Днес говоря пред вас по 4 причини.
Първо, като лидер на опозиционна партия винаги сме настоявали изпълнителната власт да идва тук в парламента да отчита работата си и да представя най-важните въпроси за обществото там, където им е мястото - в парламента, в парламентарната република.
И смятам сега, като част от управлението, тези думи на опозиционна партия да ги превърнем в действие. Често ще се възползвам от правото, което ми дава правилника на Народното събрание по чл. 59, ал. 1 - аз и колегите ми министри от "БСП за България", в името на парламентаризма и връщането на авторитета на парламента.

Втора причина - защо сега? Сигурно много хора се питат защо точно сега да ни занимава с тази тема. Дойдохме с премиера в края на януари мислейки за края на март. Дойдохме, защото ние искаме да се случва това, което ще видите на екрана.

Години наред, десетилетия наред стават това и всички политически сили, от всички цветове тичаме след събитията. Когато стане това слагаме ботушите, хукваме да помагаме на хората - постфактум. Дошла съм пред вас през януари, за да предупредя за март. Всички професионалисти казват, че това е опасният период за българските язовири.
Следващата причина - изправям се пред вас, защото смятам, че въпросът, който ще поставим, е въпрос на национална сигурност и на държавническо мислене.
Уважаеми колеги,
Вижте следващата картина. Опитали сме се да представим язовирите в България и повярвайте ми, не ни стигна картата да сложим всички. И защо казвам, че това е въпрос на държавническо мислене - защото има една хубава народна поговорка: "Вода газим, жадни ходим".
Имаме огромно водно богатство, което се излива в земята, а хората плащат все по-високи цени за вода. Нямаме поливно земеделие при това богатство на язовири и не можем да произвеждаме онези хубави български продукти, плодове и зеленчуци, защото се отнасяме безхаберно към водните ресурси на България.

На следващо място - при тази картина, която виждате, и причина да дойда при вас е, защото има лобизъм, защото има корупция, защото има редица частни ВЕЦ-ове накацали по реки и язовири, от които печелят частни интереси, а състоянието на язовирите на държавния интерес ще ви го представя след малко.
И на последно място - защото сме водени от желанието с ваша помощ да сложим ред и да има отговорност.
Уважаеми колеги народни представители,

Откакто новият екип встъпи в Министерството на икономиката и индустриятаq в продължение на 2 седмици денонощна упорита работа на колегите, които са с мен и тук им благодаря, се опитахме да направим цялостен преглед на състоянието на язовирите на България - собственост, контрол, ремонти, злоупотреби и т.н.

Искам да ви уведомя абсолютно отговорно - нямаше институция в държавата, от най-висшата институция до най-малкия кмет в страната, който да можеше да каже колко язовира има в България, чия собственост са, кой ги ремонтира, за какви пари, в какво състояние са и т.н.

Благодарение на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, на Държавното предприятие, на колегите от дирекцията положихме усилия да представим пред вас и пред българското общество следната информация:В момента в България има 6 844 бр. язовири. Позволете ми да кажа какво е язовир според закона, който сме приели в парламента. Не, за да ви изнасям лекции, има значение за това, което ще ви кажа след малко.
Язовир е водностопанска система, включваща водния обект, язовирната стена, съоръженията и събирателните деривации, както и земята, върху която са изградени. В процеса на работа установихме, че в един язовир един е собственик на земята, друг е собственик на стената, трети на водата. А този на водата в някои случаи я е дал на концесия, за да може четвърти да гледа шарани.

На един язовир и затова ви казвам какво е определението за язовир. Имаме един язовир с по три собственика например - първи проблем. 11 язовира са ремонтирани за 500 000 000 лева, но за 10 язовира ремонтът не е приет - къде заради липса на книжа, на проекти, на разрешение от съответна община.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.