• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Бивш шеф на Световната банка посочи Тръмп като виновник за сегашната криза

Бивш шеф на Световната банка посочи Тръмп като виновник за сегашната криза

/КРОСС/ Бившият ръководител на Световната банка предупреди, че положението в света може да заприлча като на това в началото на ХХ век, ако страните не работят заедно за справяне с настоящата криза.

Робърт Зелик посочи разрива между САЩ и Китай като сериозна заплаха за глобалното икономическо възстановяване, съобщава Би Би Си.

Зелик, един от най-висшите държавни служители в Америка, е съветвал шестима американски президенти по време на кариерата си.

Той каза пред Би Би Си, че сътрудничеството е "единственият начин глобалната икономика да излезе от рецесията".

Зелик, който също беше и заместник-държавен секретар на САЩ, заяви, че най-голямото му безпокойство е нарастващото напрежение между САЩ и Китай.

„Мисля, че [отношенията] днес се сриват и не мисля, че знаем къде е дъното и това е много опасна ситуация".

Той предупреди, че „светът може да изглежда по-скоро като свят от началото на ХХ век, когато великите сили са в конкуренция", ако страните започнат да се отдръпват от глобализацията и да преследват националистически интереси.

Зелик беше президент на Световната банка между 2007 и 2012 г., годините, обхванали световната финансова криза.

Като ръководител на организацията той работи в тясно сътрудничество с Международния валутен фонд и световните правителства за справяне с финансовия срив.

„Финансовата криза от 2008-09 г. беше много сериозно събитие, но имахме сътрудничество между Г-20 и централните банки. Президентът Буш и след това президентът Обама бяха част от международните усилия с [тогавашния премиер на Обединеното кралство] Гордън Браун", каза той.

„Честно казано, дори Китай имаше много силна програма за стимулиране и също си сътрудничеше по различни начини. Днес нямаме такова чувство за сътрудничество. "

Зелик призова САЩ да работят в тясно сътрудничество с Китай в намирането на решение на пандемията, вместо да "обвиняват" Пекин за това.

Човекът, когото бившият топ банкер обвинява за причиняване на голяма част от щетите, е американският президент Доналд Тръмп.

Зелик е работил при предишните републикански президенти Джордж У. Буш и Джордж Х.У. Буш. Но не крие неприязънта си към настоящия републиканец на поста.

„От самото начало се противопоставям на Тръмп ... не само заради политическите му позиции, но и заради онова, което според мен е недостатък в характера му. Бях притеснен какво ще направи с институциите и конституцията и виждаме това да се потвърждава, а при пандемията виждаме друго измерение, което е въпрос на компетентност."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.