• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Отбелязваме международния ден за борба с насилието срещу жени

Отбелязваме международния ден за борба с насилието срещу жени

/КРОСС/ 25 ноември е обявен за Международен ден срещу насилието над жени. Денят е по инициатива на ООН и е обявен за такъв с Резолюция 54/134 на Общото събрание от 17 декември 1999 г.

ООН приканва правителствата, международните организации и НПО-та да организират дейности, които да насочат общественото внимание към проблемите. Жените по света са обект на насилие, като размерът и истинският характер на този проблем често остава скрит.

Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември като ден срещу насилието още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република. То е извършено през 1961 г. по заповед на диктатора Рафаел Трухильо (1930-1961).

Днес у нас различни феминистки организации отново излизат на протест срещу насилието над жени. Демонстрацията ще се проведе от 18.30 ч. пред Съдебната палата. „Докато има проблем, ще показваме нетърпимост и ще се борим за промяна! За поредна година видяхме сериозна ескалация на домашното насилие по време на пандемията от COVID-19, както и поредица открити хомофобски и трансфобски атаки над ЛБТИ жените и общността. Това трябва да спре", алармират организациите.

Най-малко 15 жени са убити тази година в България. Най-често нападателят е съпругът/партньорът или друг близък мъж на жертвата, припомнят протестиращите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

26.11.2021 12:21:53

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.