• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Щитовидната жлеза – новата мишена на коронавируса

Щитовидната жлеза – новата мишена на коронавируса

/КРОСС/ Италиански лекари съобщиха за първия случай в света, в който коронавирусът провокира възпаление на щитовидната жлеза - тиреоидит.

Диагнозата е поставена на 18-годишно момиче. Описание на случая е публикувано в "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".

"Регистрирахме първия случай на така наречения обострен тиреоидит, който се разви след инфекция с новия тип коронавирус (SARS-CoV-2). Лекарите трябва да знаят, че коронавирусната инфекция може да се прояви и по този начин", каза един от авторите на изследването, професорът от университета в Пиза, Франческо Латрофа.

Почти от първите дни след избухването на коронавирусната инфекция учените знаят, че COVID-19 засяга клетките не само в белите дробове, но и в други тъкани на тялото, включително вътре в лигавицата на носа, хранопровода, кръвоносните съдове и сърцето, както и някои други органи.

Тази особеност на вируса, предполагат учените, може да обясни защо много пациенти с коронавирусна инфекция страдат не само от респираторни разстройства, но и губят обонянието си.

Някои от тях имат проблеми и с храносмилането или неправилно функциониране на кръвоносната система.

Месец преди появата на тиреоидита, както отбелязва Латрофа, момичето е подложено на преглед на щитовидната жлеза. Той показал, че органът е в нормално състояние, а в миналото то никога не се е оплаквало от проблеми с него.

Така че, появата на заболяването след коронавирусна инфекция предполага, че SARS-CoV-2 може да проникне също от белите дробове в щитовидната жлеза. Това трябва да се има предвид при лечението както на COVID-19, така и на заболявания на щитовидната жлеза, заключават учените.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.