• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

17% от жените до 60 годишна възраст у нас страдат от заболяване на щитовидната жлеза

17% от жените до 60 годишна възраст у нас страдат от заболяване на щитовидната жлеза
Международната седмица за осведоменост относно заболяванията на щитовидната жлеза с послание към хората да не се самодиагностицират и да бъдат отговорни

/КРОСС/ Ролята на щитовидната жлеза за интелектуалното и физическо развитие, за репродукцията, както и връзката й с други органи и системи, са част от акцентите по време на пресконференция, посветена на Международната седмица за осведоменост относно заболяванията на щитовидната жлеза (25-31 май). Според организаторите на събитието - Българското Сдружение Тиреоидея и Паратиреоидея (БСТП) и Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза (ВИОМ), е необходима образователна кампания относно ендокринните заболявания сред българското население. Признаците за болна щитовидна жлеза могат да бъдат неясни и да се свързват с други медицински проблеми, което е причината хиляди хора у нас да остават недиагностицирани навреме.

Информация за симптомите при проблеми с щитовидната жлеза, данни за заболеваемостта у нас и по света, какво причинява това на организма, както и препоръки за превенция, споделиха проф. д-р Русанка Ковачева, дм - председател на БСТП и водещ експерт по ендокринология, доц. д-р Александър Шинков, дм - член на управителния съвет на БСТП и водещ специалист по ендокринология, и госпожа Мария Силяновска - председател на ВИОМ. Събитието се проведе с отдадената подкрепа на Merck България.

„Заболяванията на щитовидната жлеза се срещат все по-често у нас. Статистиката показва, че 17 % от жените в България ще страдат от понижена функция на щитовидната жлеза до 60 годишна възраст, докато този процент при мъжете е около 8%. Наблюдава се необяснимо наддаване на тегло, умора, промени в настроението, хормонален дисбаланс и трудности със забременяването - състояния, които често се свързват с проблеми от друг характер, но не и с щитовидната жлеза. Липсващият елемент от пъзела може да се открие, ако пациентите се преглеждат редовно", сподели проф. д-р Русанка Ковачева.

Международната седмица за осведоменост относно щитовидната жлеза стимулира дискусия за превенция чрез запознаване със заболяванията на щитовидната жлеза - един от най-важните органи в човешкото тяло, който произвежда основни хормони регулиращи метаболизма, растежа и развитието. Нарушена функция на щитовидната жлеза при бременни жени, дори в субклиничните й форми, може да повлияе неблагоприятно изхода на бременността, като увеличи риска от спонтанен аборт и от нарушения в развитието на плода. При жени в менопауза субклиничният хипертиреоидизъм се свързва с повишен риск за остеопороза и фрактури, както и сърдечно-съдови заболявания.

Доц. д-р Александър Шинков обръща внимание върху дългосрочните последици от неконтролирания хипотиреоидизъм, които могат да бъдат извънредно опасни. Сред тях са 13% повишен риск от исхемична болест на сърцето, 15% повишен риск от миокарден инфаркт и почти двойно увеличение на сърдечната смъртност. „Наблюдава се негативен ефект върху кръвното налягане, инсулиновата резистентност и липидния профил, което ускорява развитието на атеросклероза", допълни доц. Шинков.

В световен план статистиката не е по-оптимистична. Американската тиреоидна асоциация съобщава, че шокиращи 60% от хората с нарушения на щитовидната жлеза не са диагностицирани. В световен план 1.6 милиарда души са изложени на риск от заболявания на щитовидната жлеза, като една от осем жени развива проблеми с нея през живота си. Много хора, живеещи с тези ендокринни заболявания, не знаят за състоянието си.

„Колкото по-рано се диагностицира нарушение на щитовидната жлеза, толкова по-добре, защото веднъж идентифицирани, симптомите могат да бъдат добре управлявани от лекар специалист. Пациентите с понижена функция на жлезата се нуждаят от непрекъснати и дълготрайни грижи. Ако те липсват, това може да доведе до усложнения, включващи затлъстяване, разстройства от депресивен характер и повишен риск от проблеми с фертилитета", споделя Мария Силяновска.

Специалистите подчертават, че пациентите не бива да се опитват да си поставят диагнози, а по-скоро да потърсят съвета на лекар. По-нетърпеливите могат да започнат с този петминутен тест - https://www.thyroidaware.com/en/symptom-checker/, след което да посетят специалист.

Пресконференцията във връзка с Международната седмица за осведоменост относно заболяванията на щитовидната жлеза се проведе с подкрепата на Merck България.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.