• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Бетина Жотева: Не е ясна методиката за поставянето на България на 111-о място в света по свобода на словото

Бетина Жотева: Не е ясна методиката за поставянето на България на 111-о място в света по свобода на словото

/КРОСС/ Скептична съм относно това каква е методиката за определянето на позицията на България в класацията на „Репортери без граници“ по свобода на словото. Зад тази теза застана новоизбрания председател на Съвета за електронни медии Бетина Жотева.

„Приемам, че така са ни оценили. На 111-о място сме. Единственото, което бих ги помолила да ни обяснят, е как ни сложиха на това място. Искам да ни се обясни как България изведнъж е при Тонга и Гана“, заяви Жотева пред БНТ.

Тя даде пример с провеждането на проучване на общественото мнение по телевизията, в каквито случаи се съобщава колко души са анкетирани, дали те са представителна извадка. Изясняват се и зададените им въпроси.

„Сега някой ни слага на 111-о място без да каже колко души от България са питани, какви са хората, които са питани, какви въпроси са им задали. Ние се събуждаме на 111-о място. И на мен ми е обидно, а предполагам, че и на една армия от честни, стойностни журналисти, които работят по 12 часа на ден също им е обидно да ги сложат на 111-о място от около 180 държави. Без да им обяснят защо са там“, допълни още Жотева.

Според новия председател на СЕМ фактът, че позицията на България в класацията се използва като политически аргумент, носи усещането за рекет.

„Така се обезценява труда на добрите журналисти. Да, действително има журналисти, които миришат на мухал, но има хора, които действително работят великолепно и благодарение на тях хората са информирани правилно, защото това са журналистите, които не лъжат.  И те ще ни спасят от фалшивите новини“, уточни Жотева, като постави акцент и върху медийната грамотност, за която по думите й основни фактори са многото четене и добрите журналисти.

Тя изтъкна, че на СЕМ му предстои да започне да регулира аудио-визуалното съдържание онлайн. Жотева подчерта обаче, че това не означава, че контролният орган ще „сваля сайтове“.

„Изключително манипулативно е твърдението, че ще регулираме цялото онлайн пространство. Няма да затваряме сайтове ние, нито ще цензурираме писан текст. Ние ще наблюдаваме аудио-визуално съдържание“, допълни Жотева.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

SAVAK

Няма ли кой да разкаже за подвизите на Бетина като придружаваща съпруга си, български дипломат, в Техеран през 88-89 г.преди да стане ТВ говорителка? Нищо и никой не е забравен. Архивите са живи...

18.05.2020 01:31:24

Кой не скача е червен...

Помнейки каква ливада бе скрития доносник на РУМНО Асен Агов на тенискортовете в Парка на свобода /пълен въздух, само стойки, маркови ракети и екипи на бившия манекен/ си представям и какъв еблю е бил, като всеки комплексар писал доброволно доноси и детирамби за комунизма, но явно за Чампоева и кариерата й е било важно когато е с нега придиханието и всмукването или обратното ...

18.05.2020 01:20:43

Анонимен

Кучка! Изключително нагла и отвратителна натегачка!

17.05.2020 22:41:24

Анонимен

Кой не скача е червен... То да е само Бригадира... Навремето беше партньорка по тенис на Асен Агов - по това време шеф на БНТ. Същият, който заяви че Телевизията върви след победителите! Тогава май започна бурния й възход...

17.05.2020 18:37:27

Татаня Кристи

МЕДИЙНИ ПОДЛОГИ като Бетина Жотева в СЕМ са причина за 111-тото ни място!! Бетина Жотева – новият шеф на СЕМ – е дълбоко учудена и обидена на рейтинга на България по свобода на словото. За Жотева този рейтинг е необясним. (Както и е необясним и за проправителствените медии, наречени от обществото свински, които пък обвиняват „Репортери без граници“ във „фалшиви новини.“ ) Жотева смята, че „Репортери без граници“ са специално предубедени към България, за да я определят като изостанала африканска страна по отношение на свободата на словото. Жотева иска „доказателства“ от международната организация „Репортери без граници“ и й държи сметка. За да не счупя хатъра на Жотева, ще й дам едно доказателство – а то е, че една от причините за рейтинга, е че хора като нея са в СЕМ. Само това е причина България да слезе още по-надолу в следващите класации. Жотева ще се бори с „фалшиви новини,“ след като кретеноидите в правителството изплюят последния си опит (закон) за регулация на интернет пространството и медиите. Досега, не сме видели никаква борба с фалшиви новини в България, освен репресии на неудобни на властта медии и личности. Няма и да видим. Та затова очаквам „Репортери без граници“ да срутят България с още доста точки надолу в класацията – докато това правителство, парламент и прокуратура управляват държавата и докато медийни подлоги като Жотева са шефове на СЕМ!

17.05.2020 16:12:06

Анонимен

Мисля, че госпожата е права по отношение на класирането - такива класирания си ги правят определени доста съмнителни международни НПО с помощта на злобни национални НПО активисти. И това се признава от самите международни нагаждачи! Що се отнася до самия СЕМ, това е една доста безсилна структура, от който едва ли има голяма полза. Писах веднъж до СЕМ, и получих абсолютно формален и бюрократичен отговор, оправдаващ безсилието им със законите.

17.05.2020 15:14:01

Кой не скача е червен...

Подкрепям последния коментар с едно допълнение: Няма нищо случайно в РБ - един от тъпкачите на въпросната госпожа Чампоева през началото на 90-те беше същия този, който сам се хвалеше, че е направил ББ главен секретар на МВР - др.Бригадир.

17.05.2020 02:34:58

Анонимен

Това, което имаме като член на СЕМ е олицетворението на морала и професионализма на неслучилия се преход у нас!

16.05.2020 19:45:21

Чавдар Держиков

На Бетина Жотева-Чампоева е ясна само методиката как се духа на управляващите герберасти - в буквален и преносен смисъл.

16.05.2020 15:42:14

Анонимен

Чети бе Жотева! Белким ти се изясни, образовай се малко - вече не си обикновен човек, а началник!!! https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D1%81_%D0%B7%D0%B0_%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0

16.05.2020 14:24:30

Анонимен

Всичко ми е ясно-щом тебе те туриха начело на СЕМ! И дълго да ти обясняват, пак няма да ти стане ясно.

16.05.2020 14:19:52

Анонимен

Жотева, прочети какво се пише в средствата за масова информация. Кои събития се отразяват и по какъв начин, какво се пропуска, какво се завоалира, добави и факта, че липсва критика по отношение работата на изпълнителната власт и едновременно с това се мълчи за всички скандали свързани със същата тази власт и ще разбереш че по каквато и да е методика словото в България не е свободно, но е продажно.

16.05.2020 13:33:36

Анонимен

Много просто. Бивша соц страна - 100 места. Източно европейска - 10 хместа. Първа отзад напред в ЕС - 1 място. Сума- 111.

16.05.2020 11:25:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.