• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

План за справяне с Covid-19: Затваряне на детски градини само в краен случай

План за справяне с Covid-19: Затваряне на детски градини само в краен случай

/КРОСС/ Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров представя План за действие при нова вълна от COVID-19.

"Планът най-общо се основава на следните принципи - направено е описание на ситуацията в страната в момента от основната епидемиологична гледна точка, направен е анализ и оценка на рисковете. На трето място е направена оценка на наличните ресурси на здравната система с какво разполага тя с рисковете и възможностите за посрещане на такава вълна", каза министърът на здравеопазването.

Ако страната влезе в жълта зона ще бъдат ограничени дейности и бизнеси. Ако България влезе в червената зона, ще останат да работят хранителните магазини, аптеките, магазините, банковите институции и стоките от първа необходимост. "Това е процесът, когато са заети над 9 000 легла и когато броят на заразените достига числата, които си спомняме от последните няколко вълни", уточни д-р Кацаров.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов заяви, че граничният здравен контрол трябва да бъде извършван, така че да бъде "ефективен и с ясна цел - намаляване на риска от влизане и разпространение на заразата и по този начин създаване на едни условия за контрол над пандемията в страната".

Предвидено е детските градини да се затварят едва на последен етап, но те ще могат да бъдат посещавани от деца, ако родителите им са имунизирани, както и персоналът в тях.

Зоните са разделени на база 14-дневна заболеваемост. Под 100 души на 100 000 население - зелена зона. От 100 до 200 е втората зона на заболеваемост - оранжева зона. Червената зона е, когато броят на заболелите е от 200 до 500 на 100 000 души население, а над 500 души е тъмночервената зона.

Зоните на заболеваемост се определят и от броя на заетите легла с COVID пациенти. До 2 500 заети легла - зелена зона. От 2 500 до 6000 заети легла - оранжева зона, от 6 000 до 9 000 - червена зона и над 9 000 заети легла - тъмно червената и максималната фаза на заболеваемост

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.