• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Бебе зебра в Столичния зоопарк

Бебе зебра в Столичния зоопарк

/КРОСС/ Астра от Германия и Татин от Чехия са равнинни зебри от столичния зоопарк. И вече са горди родители на първото си бебе.
Първите си дни малкото прекарва само с родители си. До тях се доближават само гледачите, които полага грижи семейството зебри да се чувства добре.

„За всички тревопасни животни е много важно връзката с гледача да бъде добра, защото те им чистят, те ги наблюдават и те най-добре познават какво се случва", казва Ирина Сахатчиева, пиар на Столичния зоопарк.

Новородената зебра вече си има осиновители, но още си няма име.

„Бащата се казва Татин и то неслучайно. Идва от Чехия и понеже е станал баща на много зебри в Чехия - татко, татко - Татин го кръстили. Майката се казва Астра. Астра означава звезда", обясни Сахатчиева.

Равнинните зебри са най-често срещаният и най-широко разпространени от този вид животни Ареалът им обхваща обширни области от Източна и Южна Африка, срещат се главно в саваните.

Отличават се с характерната си окраска, като ивиците на всяка зебра са уникални. Продължителността на живота им е около 30 години. Те са в категорията „Почти застрашен вид" и тенденцията при популацията им в дивата природа е да намаляват.

Стадото от 5 равнини зебри на Чапман пристигнаха в Столичния зоопарк през 2020 г. Четири от тях са женски от Берлинския зоопарк. Най-възрастната - Калибра, е родена през 1994 г., а останалите - Алмера, Астра и Серена са родени между 2001 и 2018 г. Те сформират стадо с мъжкия Татин, който е роден през 2004 г. в зоопарк в Чехия. Новото бебе зебра е второто, родено в София.

Източник: бТВ

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.