• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Ако обществото гласуваше от личен интерес, то щеше да има много по-силна левица

Ако обществото гласуваше от личен интерес, то щеше да има много по-силна левица

/КРОСС/Валери Жаблянов, водач на листата на коалиция „БСП - лява България" в 14-ти МИР- Перник за предсрочните парламентарни избори

Голяма част от коментарите за предизборната кампания са негативни. Как според вас върви кампанията?

Не може да има негативни коментари за кампанията. Какво означава негативни? Една кампания е времето, в което партиите представят собствените си програми, виждания, платформи за управлението на България. Няма как да има демокрация и избори без политическите партии да кажат какво смятат да направят. Аз досега не съм чувал някаква кампания, която да е била положително оценена. Но така или иначе партиите през времето на предизборната кампания представят вижданията си. Няма как да бъде по друг начин. Така е в цял свят. Например в САЩ кандидатите с месеци преди изборите за президент обикалят щатите и всеки от тях представя вижданията си за политиката, за развитието, за стратегическото място на държавата. Същото е и в България. Така че не може да се говори за негативна оценка.

А хората интересуват ли се от това какво предлагат партиите или гласуват по симпатия?

Интересуват се. Тези, които се интересуват от политика, се интересуват.

Във всяко едно демократично общество има граждани, които участват в политиката, има и такива, които се интересуват от собственото си благополучие. И това е една група от около 30% наши съграждани, които не гласуват и които смятат, че политиката няма отношение към личния им живот. И те това и правят - несе интересуват от партиите, гласуват ей така по лични симпатии. Което, между другото, мисля, че е и голямата драма на българската политика. Ако нашето общество гласуваше от позицията на личните си интереси, то в България щеше да има една много по-силна левица. Тя е силна, но трябваше да има много по-силна левица, защото в България и защитата на труда, и доходите са далече от нивата в ЕС, към който ние принадлежим. Така че би следвало по-голямата чат от българските граждани да подкрепят левицата. И това, че това не винаги е така, за съжаление е резултат от изключително негативната пропаганда, която се води срещу левите политически партии в България.

Днешното състояние на България е резултат от управлението на десницата през последните години, не на нещо друго. Не е на олигархията, не е на сбъркания модел. Десницата в България наложи този модел на управление, на икономика, на финанси и заради това ние се намираме на последното място в ЕС. Ако някой може да извади България от това положение, то това е левицата.

Това ли споделяте с избирателите?

Аз се срещам с различни хора. Срещам се с членовете и избирателите на БСП, срещам се с хора, които не са гласували за БСП, но в същото време техните интереси са максимално близки до това, което нашата партия предлага.

Гледал съм програми, платформи на други партии - никой от тях не се ангажира с доходите на българите. Никой. Какво обещават? Някаква стабилност, някакви общи приказки чуваме от колегите от ГЕРБ. За Реформаторския блок ням да коментирам. Тяхната позиция е съвсем ясна - те с икономика не се занимават, те се занимават с морала, но там нещата стоят още по-зле за тях. Това, което днес ние имаме като икономика, разрухата на България, кризата на икономиката, кризата на финансите, се дължи на един модел, който беше създаден от времето на правителството на Иван Костов и който трябва да бъде променен. Тогава Иван Костов с преврат взе властта в държавата, и с уличен метеж. Миналата година питаха същото и по отношение на правителството на Пламен Орешарски. Не можаха да го реализират.

За съжаление, резултатите от евроизборите ни изпратиха на предсрочни парламентарни избори,но се надявам да има силна подкрепа за БСП. Защото България в момента се нуждае от социална политика, от подкрепа на най-слабите, от подкрепа за труда, от подкрепа за държавната роля в икономиката. И тук с десницата се разграничаваме фундаментално.

Водач сте на листата на „БСП - лява Българя в Перник". Познат ли сте на хората в региона?

Хора въобще няма. Има хора с политически убеждения, хора, които са партийни членове, хора, които се занимават с политика. И на членовете на БСП, на актива на БСП, на председателите на партията в региона, на нашите кметове не само, че съм познат, работили сме заедно с колегите народни представители и сме работили в подкрепа на областта и на гражданите от областта.

Перник е крепост на социалистическите идеи, каза преди няколко дни председателят на БСП Михаил Миков. Споделяте ли мнението му и ако е така, това дава ли ви преднина пред опонентите ви от другите партии?

Преднина няма никой в политиката. В политиката партиите и политиците заявяват себе си пред гражданите, че са хората и организациите, които ще свършат онова, което е необходимо, за да живеят те по-добре. Никой друг няма преднина и не може да има предварителна преднина.

Но що се отнася до Перник, Перник наистина е крепост на социализма. Не за друго, а защото социализмът създаде индустриална България. Социализмът създаде българското машиностроене. Социализмът създаде българската металургия. Социализмът създаде българската минна промишленост в съвременните й измерения. Заради това Перник е крепост на социализма. И заради това ние наистина, ако искаме да се развиваме като държава, да имаме благосъстояние, да бъдем богати хора, да имаме самочувствие, това няма да стане без възстановяване на машиностроенето, на енергийния отрасъл, на химическата промишленост и на промишлеността въобще, това, което в предишното правителство, на г-н Орешарски,ние бяхме нарекли с понятието индустриализация, реиндустриализация.

Запознайте се с водачите в листите на "БСП - лява България":

Жельо Бойчев http://www.cross.bg/sofiya-politika-kampaniya-1430568.html#axzz3DZNGobHA

Кирил Добрев http://www.cross.bg/listata-gerb-proekti-1430731.html#axzz3DZNGobHA

 

Проф. Христо Белоев - http://www.cross.bg/ryse-bulgariya-obrazovanie-1430886.html#axzz3DZNGobHA

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

жабата

45 + 1 - Луканов + 2 Беров + 2 Виденов + 4 тройна коалиция + 1 Орешарски = 55, но без да броим 2001 - 2005 - най-голямото Царско разграбване, под благосклонния поглед /и "аристократично" участие/ на Станишев и Първанов. Няма друга държава, която да е понесла последователно Костов, след него Симеон и след него - 3,5,8. Бий си камшика, червен шебек и се скрий някъде на завет. Така ви учеха още от люлката!

23.09.2014 17:45:42

Анонимен

Ами гласувай тогава от личен интерес за сините Гербери, за Борисов, който има и двете- и ВЕИ-та и ВЕЦ-ове и е зейнал да глътне остатъка от България. Помогни му,пък после от личен интерес се хвани за главата. Прости сте като Бойко-светиня му, та затова се харесвате.Мръсни крадци! А от 25 години най-кратко България е управлявана от БСП, за сведение.

21.09.2014 20:13:05

жабата

Обществото вече гласува и ще гласува от личен интерес, а не заради някаква шибана лява идея, която даже не съществува. Червените "политолози" проспаха момента, в който обществото разбра, че трябва да гласува само заради личен интерес. Другото е гибелно. Според прогнозите на БСП, хората трябваше винаги да гласуват за красиви обещания и светло бъдеще. И така беше, но на 25-та година на избирателите им стана ясно, че след като гласуват получават сини чорбаджии с ВЕИ-та и червени чорбаджии с ВЕЦ-ове!!

21.09.2014 10:58:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.