• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Втора компания се отказа да търси газ в Черно море

Втора компания се отказа да търси газ в Черно море

/КРОСС/ Започва да се потвърждава информацията на "КРОСС", че няма залежи на природен газ в Черно море. Вчера съобщихме, че наши отлично информирани източници съобщиха, че проучвателният сондаж "Полшков-1" (POL-1) на френската Total в консорциум с Repsol и ОMV на територията на блок "Хан Аспарух" в Черно море е приключил без успех. Нашите източници ни уведомиха още, че цялата технология, с която се извършваха проучвателните дейности, дори вече не намира в Черно море. 

„Тотал" спечели търга за разрешение за проучване и добив в блок „Хан Аспарух", който бе обявен през октомври 2011 г. Цялата инвестиция е на стойност 1 млрд. евро. Освен това на правителството беше предоставен рекордният бонус от 40 млн. евро за получаване на разрешението за търсене и проучване. Ежегодно държавата получава и такса площ в размер на 1.138 млн. лв., което за пет години прави над 5.7 млн. лв.
От 2012 г. в блока бяха направени най-мащабните 3D и 2D сеизмични проучвания, съответно на база на които е избрано и точното място за сондажа.

След като явно този сондаж е приключил без успех, правителството се опитва да започне втори.

Вчера стана ясно, че ирландската компания Petroceltic International се отказва от проучването за наличие на природен газ в блок Камчия - 1, в региона на Галата в Черно море. Досегашните резултати не показват, че край българското Черноморско крайбрежие в този район има достатъчно газ, за да оправдае добива, информира "Ройтерс", цитирана от dir.bg. Веднага след съобщението акциите на компанията се понижиха с 5%.

Проучването на находището "Камчия-1" е част от концесията за Галата. Сондьорите са достигнали до 2887 фута дълбочина (880 метра), но са разочаровани от резултата, информираха от дружеството.
Компанията влезе в България след като придоби шотландската "Мелроуз рисорсиз" за 210 млн. евро в средата на миналата година.

Petroceltic International е публично дружество, листвано на ирландската и на лондонската фондова борса. Неговата основна дейност е проучване и добив на нефт и газ. Компанията има регионални офиси в Рим, Лондон и Алжир.

България се надяваше по-благоприятни да се окажат проучванията в блоковете "Хан Аспарух" (проучван от френската "Тотал" в консорциум с ОМВ и "Репсол") и "Терес", но явно и на двете места лиспват залежи от природен газ.

В началото на октомври миналата година Министерски съвет обяви конкурсна процедура за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-22 Терес", която все още не е приключила, уточнява bTV.

Парадоксалното е, че вече втори ден липсва каквато и да е официална информация по този въпрос.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Нали Боко каза че има огномни залежи..явно звездите му ги говорят тези неща и е време за психодиспансер...

16.09.2016 15:54:28

Анонимен

"...От мой много надежден източник знам,че вие нямате никакъв източник." - И кой ти е източника, Бочко ли?

10.09.2016 22:24:39

Анонимен

КРОСС,сигурно палите свещи да не намерят нищо. Ще се изненадате....От мой много надежден източник знам,че вие нямате никакъв източник.

09.09.2016 23:58:50

до "Кротко"

Ами кАжи кво търсят де!? Ние не сме те чели преди.

09.09.2016 22:00:22

Анонимен

Боб от Киргизстан и ще стане работата!!!

09.09.2016 20:49:08

моряк

Недейте да пишете измислици ! Премиера Слънчице каза миналата година : Ставаме газова, петролна, бензинова и дизелова държава и ставаме не за ви си ми , да го знаят и руснаците...... боже колко ли ще да сме наивни??!!!!

09.09.2016 18:16:18

Венелин Велев

Десетки са сондажите, направени преди много години в района на Долокамчийското понижение.Резултати: много малки и нищож.ни акумулации. На българскте геолози това им е известно от време оно.

09.09.2016 18:02:57

Венелин Велев

Десетки са сондажите, направени преди много години в района на Долокамчийското понижение.Резултати: много малки и нищож.ни акумулации. На българскте геолози това им е известно от време оно.

09.09.2016 18:02:57

Кротко

Благодарение на свободните български електронни медии предупредихме преди да почнат да харчат пари че там не търсят ГАЗ..

09.09.2016 17:16:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.