• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

ДАНС: Българска институция не е хаквана; ГДБОП - атакувана е само една областна администрация

ДАНС: Българска институция не е хаквана; ГДБОП - атакувана е само една областна администрация

/КРОСС/ Няма засегнати български институции от световната кибератака, съобщават ДАНС.

Припомняме, че по-рано днес имаше информация за българска институция, която е станала жертва на международната хакерска атака и че по случая вече са уведомени службите, работещи срещу престъпленията в интернет.

Всъщност, появиха се спекулации, че точно ДАНС е била хакнатата институция, но все пак от Агенцията категорично отрекоха.

Малко по-късно от ГДБОП също излязоха с изявление. Те потвърдиха, че правителствена институция не е била обект на хакерска атака, но все пак е имало опит за такава срещу "областна административна структура".

"Към 15:00 часа на 15 май, в сектор „Киберпрестъпност" на ГДБОП е регистриран само един сигнал за атака с новия криптовирус WannaCry към областна административна структура. В резултат на компетентните и навременни действия той е неутрализиран и вирусът не е нанесъл вреди. Не са регистрирани други сигнали за засегнати компютърни конфигурации на български правителствени организации, частни фирми или отделни граждани", обявиха от ГДБОП.

От вчера експерти по киберсигурност в ГДБОП съветват да бъдат предприети стъпки за защита, предупреждението не е отменено.

Разпространението на вируса, наречен WannaCry - ransomware, който блокира повече от 200 000 и порази над 150 държави по света се забави в почивните дни. Световни експерти по киберсигурност предупреждават, че това може да е за кратко и от днес или съвсем скоро може да очакваме нова вълна от кибератаки.

Софтуерни компании очакват хакерите да променят злонамерения код, използван при нападението в петък, като възстановят способността му да се самовъзпроизвежда.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.