• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Делът на сивата икономика у нас е под 16 процента

Делът на сивата икономика у нас е под 16 процента

/КРОСС/ Делът на сивата икономика у нас е под 16% и е малко по-нисък от този в повечето европейски държави. Данните бяха изнесени в края на миналата седмица от КНСБ на конференция за състоянието на сивия сектор у нас.

В Сутрешния блок на БНТ1 темата коментираха икономическият анализатор Лъчезар Богданов и експертът в КНСБ Любослав Костов.

Данни са официални. Те са на много институции, не само от нас - те са на Главна инспекция по труда, от НАП, от НОИ, уточни Костов. По думите му България основно има проблеми в четири сектора. Става въпрос за селско стопанство, където всеки втори работи в сивия сектор. Става въпрос за автомобилните сервизи - над 70% от също са в сивата икономика. Не е случайно, че наблюдаваме и ръст на ПТП като следствие от технически неизправни автомобили... Леката промишленост с акцент върху шивашкия отрасъл и не на последно място строителство, изреди експертът.

Лъчезар Богданов уточни, че изследването е за "недеклариран труд" и е важно "да се прави ясна разлика между това определение за сива икономика и това, което много хора си представят като доходи от престъпна дейност". В почти всички споменати сектори, може би с изключение на селското стопанство, хората имат някакъв трудов договор или са осигурени на някакво друго основание, но не декларират целия труд и следователно не декларират целия доход. Типичният случай е осигуряване на минимума, а всички отгоре по възможност е в брой и без договор и документи и следователно без плащане на данъци и осигуровки, каза той.

Същото важи и за работното време, особено в сферата на услугите и туризма - "работи се един работен ден, а реално е се полага повече труд".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.