• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Ген. А. Самандов: ВВС се нуждае от нова ескадрила

Ген. А. Самандов: ВВС се нуждае от нова ескадрила

/КРОСС/ Армията е една от структурите, претърпяла най-много промени през последните 25 години, заяви ген.-лейт. Атанас Самандов, секретар по отбрана и сигурност на президента Росен Плевнелиев, в интервю за „Неделя 150" по БНР. Армията дава сигурност, военнослужещите подпомагат населението при различни природни бедствия и аварии, посочи той.

„Имаме декларирани формирования към НАТО, които трябва да отговарят на определени изисквания и условия. Армията не може да се промени изведнъж, тъй като изисква огромен финансов ресурс. Определеното като ресурс е много малко за Българската армия. Планираното за 2015 г. е 1,19% от БВП. Знаете колко много се промени геополитическата обстановка", посочи Самандов.

На въпрос за необходимостта от закупуване на ескадрила, заявена от министъра на отбраната Николай Ненчев в интервю за вестник „Сега", Самандов отговори: „Оставащият ресурс, като часове, на самолетите във ВВС е много малък. Движението и въздушното разузнаване в Черноморския регион стана много по-голямо от това преди години. Това изисква дежурни сили и средства да изпълняват задачи. Необходимо е част от тази техника да се приведе в нормално състояние и трябва да се купи нова техника, която да не ни поставя в зависимост от тези, срещу които водим дежурство. Тази техника трябва да се купи предварително, за да има време за усвояването й, срок от 2-3 години е необходим за това. Разбира се, че е необходима ескадрила. В тези девет проекта, които ще се разглеждат на КСНС, има и проект за създаване на българска бронирана машина заедно с партньори. Заплахите са много. Един път е бежанската вълна. Другият момент - може да възникнат различни провокации по нашите граници, ние трябва да имаме готовност. Като член в НАТО и ЕС, според това, което сме декларирали в договорите с тези организации, може да се наложи да изпратим определен контингент на различни места. Ако действително сигурност, не трябва да чакаме събитията да се случат, а да имаме превенция. Не е казано, че необходимите около 4 млрд. лв. за армията трябва да се извадят в момента, това може да е продължителен период от 10-15 години. Определени са девет проекта, придобиване на нов самолет трябва да се разгледа приоритетно, за бронирана бойна машина, за домодернизиране на фрегатите, на системата на 3D-радарите, борбата за киберзащита, специализиран център за управление на съвместното командване на силите. Всичките проекти трябва да започнат планомерно и в рамките на десет години, да се реализират.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тия смешници взеха да се взимат на сериозно - ВВС нямало играчки. Ами да си играят в пясъчника генералите, вместо да ни изтърбушват бюджета.

26.04.2015 14:24:20

Анонимен

Генерале, много им се лети на дебеличките летци, но в съвременната обстановка много по-важно е да се закупят бойни дронове. А ако американците ни ПОДАРЯТ някое изтребителче, толкова по-добре, да се радва ВВС-то. Също така трябват бойно-транспортни хеликоптери за отбрана от прииждащи имигранти и превоз на специални антитерористични единици. Няма нужда да се модернизират фрегатите, с тези пари по-добреда се купят бъзоходни бойни (ракетни) катери за брегова охрана от съседи, терористи и "родни контрабандисти"! И да не забравяме противоракетната отбрана ПРО с ракети "Патриот" израелско производство - по-ефикасни от американските. Така нашите съседи ще си стоят мирно:

26.04.2015 13:31:39

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.