• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Никулден е!

Никулден е!

/КРОСС/ Днес почитаме Свети Николай Чудотворец. На Никулден празнуват на 200 хиляди именници. Освен тях празник имат рибарите, моряците, банковите служители и търговците. Честито на всички, които имат празник!

Това е един от най-важните православни празници и денят, на който в много семейства на трапезата се слага морска или сладководна риба, но най-често шаран. Никулден е постоянен празник, винаги на 6 декември, посветен е на Свети Николай Мирликийски, наречен Чудотворец, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Началото на цикъла на зимните празници започва два дни преди него, когато на 4 декември православната църква почита паметта на великомъченица Варвара. В народните представи Варвара и сестра й - Сава, чествана на 5 декември, са двете сестри на Свети Никола. От тях Сава е по-добрата, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на Св. Никола, затова се казва: "Варвара вари, Сава пече /меси/, Никола гости гощава".

Според народнохристиянския мит за подялбата на света на Свети Никола се паднали моретата, реките и езерата. Той е господар на целия подземен свят, рибите и водните демони. На този ден украсяваме елхата в къщи, а на трапезата ни има риба, чието тяло е покрито с люспи, както повелява традицията. Според поверието първата люспичка от рибата, сложена в портмонето ни, ще ни донесе освен здраве, и пари.

От 1992 г. Никулден се чества и като Ден на град Бургас.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

На 19-и е, не е сега. Докато не се поправим, всеки декември ще е кървав курбан.

06.12.2017 13:15:39

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.