• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Най-голямото родословно дърво на човечеството разкрива историята на вида ни

Най-голямото родословно дърво на човечеството разкрива историята на вида ни

/КРОСС/ Най-изчерпателното родословно дърво на Хомо сапиенс досега разкри, че хората  навсякъде са от едно семейство, съобщи Ройтерс.

Изследователите подчертаха това, съобщавайки за изследването си, извършено на базата на съвременни и древни геномни данни за повече от 3600 души от цял свят. Те нарекоха резултатите "генеалогията на всеки човек".

Проучването помага бъде очертано човешкото генетично разнообразие и да бъде представено в карта как хората по света са свързани помежду си - от появата на вида ни в Африка и разпространението му по целия свят.

Най-старите корени на днешното човешко генетично разнообразие достигат до Североизточна Африка във времето преди появата на нашия вид, според Антъни Уайлдър Уонс, генетик в института „Броуд" на Масачузетския технологичен институт и Харвардския университет и ръководител на изследването, публикувано в сп. „Сайънс".

"Най-ранните предци, които идентифицираме, водят началото си до географско място, което е  в съвременен Судан. Те са живели преди повече от един милион години - което е много по-рано от сегашните оценки за възрастта на Хомо сапиенс - 250 000 до 300 000 години. Така че части от нашия геном са билинаследени от индивиди, които не бихме разпознали като съвременни хора"- казва Уонс.

Този генетичен принос на милион години вероятно идва от Хомо еректус, живял преди около 1,9 милиона години допреди 110 000 години. Той е бил първият вид в човешката еволюция с тяло с пропорции, наподобяващи нашите.

Изследването, ръководено от оксфордския Big Data Intitute , също така документира как изчезнали човешки видове като денисовците и неандерталците са оставили генетични потомци сред съвременните хора по целия свят, но не и в Африка. То дава информация кога и къде е имало големи промени в популациите, като изселването от Африка, довело Хомо сапиенс не само до далечни земи но и до кръстосване с денисовци и неандерталци.

"Нашият метод използва ДНК последователности, за да научим за древните  взаимоотношенията между индивидите. Неофициално това, което се опитваме да направим, е да проследим как генетичните мутации, настъпили в предците ни, и частите от генома, в които те са се появили, са били предадени през поколенията до наши дни", казва Уонс.

От други изследвания е известно, че групи от Хомо сапиенс са напуснали Африка по различно време в древността. Новото изследване показва, че най-значимите миграции са били преди около 72 000 години.

Изследването насочва към възможност Хомо сапиенс да е населил Северна и Южна Америка и Океания много преди най-ранните археологически доказателства за човешко присъствие в тези региони.

"Нашият метод изчислява, че е имало  човешки предци в Америка преди 56 000 години . . . и в  Океания - по-специално в Папуа Нова Гвинея - преди 140 000 години", казва Уонс. "Но това не е твърдо доказателство като радиовъглеродно датиран инструмент или вкаменелост."

Изследователите изграждат генеаложкото дърво с помощта на 3 601 генетични проби от хора по целия свят и осем древни проби. Най-старата е от останки на неандерталец на около 110 000 години от сибирска пещера. Те са изследвали фрагменти от генома на 3500 древни хора, но не са ги включили пряко в генеалогията.

"Историята на човечеството е записана в нашите гени", казва Уонс, "и реконструирането на нашата генеалогия ни позволява да прочетем тази история."

Информацията е на БТА

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.