• 28 Март 2023 |
 •  USD / BGN 1.8155
 •  GBP / BGN 2.2271
 •  CHF / BGN 1.9806
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 2°C

Как миграцията към малки населени места се отразява на имотите в София

Как миграцията към малки населени места се отразява на имотите в София

/КРОСС/ Историческото покачване на цените на имотите по отношение на покупко-продажбите и на наемите в София е факт. Комбинирането на тази действителност с редица други фактори като новите модели на работа и обучение, нивата на лихвите по кредитите и самия достъп до финансиране на имотните сделки очертава  и някои интересни тенденции на столичния пазар на недвижими имоти. Експертите от сайта за имоти София Реалистимо ги коментират за вас.

Миграцията към малки населени места, особено в близост до София, се увеличава

До много голяма степен това се дължи на изключително високите цени и на големият им ръст само в рамките на последните 12 месеца. Освен че за много хора става практически непосилно закупуването на имот в столицата, други вземат информирано решение да купят нещо в друго, макар и близко населено място. Тези сделки те могат да осъществят с по-малък ипотечен кредит или въобще без такъв. Тази тенденция се обуславя от факта, че дистанционният и хибридният модел на работа, възприети по време на ковид кризата, остават валидни. Нещо повече – много хора са склонни да напуснат работа или да я сменят, ако настоящият им работодател отказва да въведе гъвкав режим на работа.

Не зависимо от застоя на имотния пазар в момента и страха от предстояща криза, столицата остава предпочитана, най-вече заради наличието на по-добра инфраструктура и услуги, повечето възможности за работа и обучение.

Трябва да се има в предвид, че тази тенденция няма връзка с друга несвързана тенденция за закупуване на втори ваканционен имот по морето в България.

Ще успее ли желанието за гъвкавост да раздвижи столичния пазар на имоти под наем

През пандемичните години пазарът на жилища и търговски площи под наем в София бе практически в застой. От една страна, работата от разстояние, загубата на работа или преустановяването й за неопределено време станаха причина много хора да напуснат столичните си жилища под наем и да се върнат по родните си места. От друга, онлайн обучението пък стимулира студентите да направят същото.

Множество търговски обекти и заведения за хранене и развлечение затвориха. Това доведе до освобождаването на помещения, за които след това собствениците месеци наред не можеха да намерят нови наематели. Тук факторите бяха два, несигурността по отношение на очакваните обороти и въобще възможности за работа и повишаващите се наемни цени.

През 2022 г. обаче с отпадането на ограниченията студентите са обратно в аудиториите, а бизнесът и развлекателната индустрия започват да се съживяват. В София това е най-осезаемо, тъй като тук най-много хора идват да учат, да търсят по-добро препитание. Това неминуемо води до раздвижване и на пазара на имоти под наем. Допълнително, много хора предпочитат вместо да се обвързват за няколко десетилетия с ипотечен кредит да се се установят в жилище под наем.

В платформата за обяви за продажба и наем на имоти Реалистимо както професионални брокери, така и частни лица публикуват актуални предложения.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2023 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.