• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Търновалийски: Водачът на ГЕРБ в Пловдив не е Менда Стоянова, а Борисов

Търновалийски: Водачът на ГЕРБ в Пловдив не е Менда Стоянова, а Борисов

/КРОСС/Георги Търновалийски, водач на листата на „БСП лява България" за 16 МИР Пловдив, пред ИА КРОСС

Г-н Търновалийски, водач сте на листата на „БСП лява България" в града, от който сте. Това предимство ли е или носи и риск за вас, примерно от някакви стари конфронтации с бивши колеги, партийни опоненти и т.н.?

Нямам никакви притеснения. Хората ме познават. Моите другари от партията смятам, че добре ме познават и ще оценят това. Разчитам на подкрепа.

Кои са големите въпроси на местно ниво, които търсят отговори и на национално? Има ли проблеми за пловдивчани, чието разрешение ще работите чрез законодателни инициативи като депутат?

Специално за проблеми, които трябва да се решат чрез законодателство, за пловдивчани аз не се сещам. Проблемите са общи в страната - ниските доходи, безработицата, ниските пенсии, липсата на солидарност, липсата на справедливост. Ако има пловдивски проблеми, които са сериозни, големи, трябва да бъдат решавани от съвместното ни управление и от управлението на община Пловдив.

С големи амбиции българските общини искат децентрализация, това е разбираемо, искат самоуправление, а в същото време не могат да решават проблеми, които са елементарни.

Тук един сериозен проблем е замърсяването на въздуха на Пловдив, който е един от градовете в Европа с най-мръсен въздух. В това отношение досега трябваше да бъдат реализирани няколко проекта, които щяха да повлияят върху чистотата на въздуха. Говоря за финансирането с европейски средства. Това в града вече четири години не се случва. И имам чувството, че това, което ние в предходния мандат, когато участвахме в управлението, подготвихме като проекти и оставихме, проекти за над 250 млн. лева, не се случва вече три години.

Така че финансирането ще бъде една от темите, финансирането, свързано с Пловдив. Пловдив има няколко такива, които трябва да се случат в един следващ мандат. Надявам се, че ще можем да се преборим.

В предизборната си кампания говорите за реиндустриализация на национално ниво. Как тя би изглеждала и на местно? Все пак Пловдив е един от големите градове в България.

Нека проведем тази политика на национално ниво. Това е проблем, който не сме го открили ние като политическа сила или като държава. Реиндустриализация има като политика и в САЩ, и в ЕС.

Пловдив преди 25 години, преди промените, беше водещ в индустриално и в икономическо отношение град с развитие на нови производства. Тук не говоря с някакви емоции и умиление за онова време, но Пловдив имаше своите подготвени кадри, които можеха да развиват индустрия. Има нужда да имаме индустриализация, но за това има много фактори, които трябва да повлияят и ние като държава трябва да се обединим около това и да го изпълним. И това е свързано с ролята на държавата, - подкрепа, данъчни облекчения, разбира се - по-добра бизнес среда, подготовка на кадри за тази реиндустриализация, защото бързайки във времето да правим велики неща, ние забравихме, че в основата на всичко стои българското образование. За 25 години то изгуби своя блясък и в момента говорим за сериозна безработица и неграмотност. Спомням си, пак се връщам преди 25 години, ние се бяхме преборили с този проблем и неграмотните в страната бяха само 1%.

Бяхте част от кабинета „Орешарски". Има ли нещо, което сте започнали и бихте довършили в 43-ото НС?

Аз бях съвсем за кратко част от кабинета на министъра на финансите, но малко повече поработих като зам.-изпълнителен директор на Националната агенция за приходите и моята експертиза е наистина там, защото имам повече от 20 години стаж в приходната администрация. И много държа, това, което започнах в приходната администрация да бъде продължено, а то, разбира се, ще окаже влияние на работата при съставянето на бюджета, тъй като приходите, знаете, са ед0ната частна бюджета, която в момента се оказва, че е проблемна. Начертахме много сериозни мерки  и започнахме да ги изпълняваме. В резултат на това НАП ще изпълни плана, дори ще има преизпълнение според мен, което трябва да навакса изоставането в Агенция „Митници".

Познавате ли опонентите си от ГЕРБ и от ДПС и какво отчитате като свое предимство пред тях?

От ГЕРБ в моя избирателен район е г-жа Менда Стоянова, която също е финансист и с която аз с лекота и с удоволствие водя дебат, защото имаме сериозни различия по много теми, на политическа основа разбира се.

Аз съм заявил, че финансовото състояние на държавата е стабилно и в никакъв случай държавата не е във финансов колапс, това, което се опитват да представят икономическите специалисти на ГЕРБ, и това го доказвам с числата, които са в изпълнението на фискалната програма към края на юли месец. Няма нищо сериозно притеснително, още по-малко от нужда от поемане на дълг от 5 - 6, та до 10 милиарда стигнаха. С това нашите опоненти от ГЕРБ целят единствено и само да създават смут, да създават страх у хората и да могат да оправдаят след това някои свои неуспехи или нереализирани дори реформи.

Водачът на листата на ГЕРБ в Пловдив не е г-жа Менда Стоянова. Водач на листата в Пловдив е Бойко Борисов. Но това не се знае. Г-н Бойко Борисов в едно от своите изказвания, той често прави такива, поредното различно от това, което е мислил предния ден, каза: „Нека хората да не гласуват за нас, защото ние ще правим сериозни реформи, ще режем плащания". Аз нямам отговор на тези въпроси - какви реформи ще прави ГЕРБ, кои плащания ще реже. Реформите сами за себе си няма да доведат до нищо добро. Считам, че реформа се прави, за да се подобри състоянието, в случая финансовото, или на икономиката на страната, а не за да бъдат орязани плащания. Отново ще бъдат замразени доходите, ще бъдат замразени социалните плащания.

А виждате какво се получава с цената на тока. Ние показахме, че цената на тока може да бъде намалявана (ние, когато бяхме в управлението) и задържана в едни разумни граници. Да, може да има нужда от повишение, но малко, на цената на тока. Само в момента с това 10-процентово увеличение на тока ще коства на всяко българско семейство минимум по 200 лева. Това са сериозни числа и българските домакинства няма да могат да си ги позволят. Около 80% от българските домакинства няма да могат да понесат това увеличение на цената на тока.

Като че много бързо забравиха защо ГЕРБ паднаха, защо имаше протести, защо се самозапалваха хора. Само преди година и половина.

Ние имаме решение на този въпрос. Показахме, че това е възможно.

Десните, в лицето на ГЕРБ, тук ще сложим служебното правителство и президента, защитават единствено само интересите на монополистите, интересите на американските централи и разбира се техния интерес във ВЕИ централите. Защото през 2012 година те въведоха 1000 мегавата енергия от ВЕИ, която е седем пъти по-скъпа, отколкото атомната електроцентрала, а тези мощности се равняват на една атомна електроцентрала. И всичко това на гърба на българските граждани и на българския бизнес.

Какво направихме ние? Искахме солидарно да разпределим тази тежест, защото състоянието на НЕК наистина не е добро. Искахме да бъде въведена 20-процента такса за ВЕИ централите. Президентът Плевнелиев, защитавайки интересите на тези собственици на централи, обжалва закона пред Конституционния съд и таксата беше отменена. По този начин няма как държавата да бъде управлявана добре, защитавайки интересите само и единствено на монополите. 

 

Запознайте се с водачите на листи на БСП - лява България:

Жельо Бойчев http://www.cross.bg/sofiya-politika-kampaniya-1430568.html#axzz3DZNGobHA

Кирил Добрев http://www.cross.bg/listata-gerb-proekti-1430731.html#axzz3DZNGobHA

Проф. Христо Белоев - http://www.cross.bg/ryse-bulgariya-obrazovanie-1430886.html#axzz3DZNGobHA

Валери Жаблянов - http://www.cross.bg/bulgariya-pernik-hora-1431043.html#axzz3DZNGobHA

Румен Гечев - http://www.cross.bg/horata-listata-izbiratelite-1431718.html#axzz3EKVb3o3p

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.